Bundeva, tikva, buča, cuka…ta mirisna i okrugla rumena bucka, kraljica je jesenskih jelovnika. Bila kuhana, pečena ili kao pire; u juhi ili u rižotu; kao pita ili nadjev - bundeva uvijek očarava svojom finoćom okusa i bojom.
Ta slasna i strasna meksikanka, da baš tako, jer bundevu su tek nakon otkrića Amerike donijeli u Europu, namirnica je koja je osvojila stari kontinent, pa tako i Hrvatsku, stoga je nerijetko neizostavni dio jesenske trpeze.
Izgledom lijepa, a okusom deliciozna, zrela jestiva bundeva, dinjastog, jabučastog, kruškastog oblika ima sočno meso izrazite narančaste boje koje sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka.
Okus zrele jestive bundeve je slatkast i bez naročite arome, osim tzv. mošusove bundeve. Osim što je mirisna i sočna, pored manjih količina bjelančevina, ugljikohidrata i masti, sadrži i niz vitamina (karotina ili provitamina A, vitamina C, E i K i vitamina B grupe - B1, B2, B6, zatim niacina, folne kiseline i dr.), mineralnih sastojaka (kalija, fosfora, kalcija, željeza), ali i beta-karoten taj snažni antioksidans, koji je u posljednje vrijeme dobio i značajan publicitet u znanstvenoj literaturi zbog višestrukog zaštitnog djelovanja u organizmu. Osim toga, krijepi tijelo i ne deblja, jer energetska vrijednost bundeve je mala; iznosi oko 111 kJ, odnosno 26 kalorija na 100 grama. Dakle, slatko, a ne deblja. (L. BAGAR)
Juha od hokkaido tikve
Sastojci (za 6 osoba) : 600 g hokkaido tikve; 3 srednja krumpira; 1 režanj češnjaka; 2-3 cm đumbira; 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja; 1 dcl vina; 1-1,5 l povrtnog temeljca; svježe nariban muškatni oraščić; sol; papar; vrhnje za kuhanje po ukusu
Priprema: Ogulite krumpire i očistite tikvu od koštica pa ih narežite na veće komade. Luk, češnjak i đumbir ogulite, nasjeckajte na kockice i prodinstajte na maslacu ili ulju. Dodajte komade tikve i krumpira, podlijte vinom pa sve skupa još malo dinstajte. Dodajte temeljac i kad tikva omekša u juhu naribajte muškatni oraščić. Posolite po ukusu. Prokuhajte još minutu, ugasite vatru i štapnim mikserom glatko izmiksajte. Po želji umiješajte vrhnje po ukusu. Pri služenju u tanjur ukapajte malo bučinog ulja i začinite svježe mljevenim paprom.