Bundestag usvojio zatvaranje nuklearki do 2022.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki parlament Bundestag izglasao je u cetvrtak velikom vecinom zastupnika zakon koji odreduje postupno zatvaranje nuklearnih elektrana do 2022.

"Ovo je zajednicki, nacionalni projekt koji iziskuje suradnju svih snaga u zemlji", rekao je tijekom rasprave koja je prethodila glasovanju njemacki ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen.

Za odustajenje od atomske energije i postupno gašenje preostalih nuklearnih elektrana glasali su, osim stranaka vladajuce demokršcansko-liberalne koalicije, i zastupnici oporbenih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemacke (SPD) i stranke Zelenih.

Stranka Ljevice glasala je protiv zakona jer smatra da proces gašenje njemackih nuklearnih elektrana ide presporo.

Prema danas prihvacenom zakonu sedam najstarijih nuklearnih elektrana, koje su nakon katastrofe u Fukushimi u ožujku ugašene i privremeno iskljucene iz mreže, više nece biti puštane u pogon. Isto vrijedi i za nuklearnu elektranu Kruemmel koja je dosada bila podložna kvarovima. Devet preostalih nuklearnih elektrana bit ce ugašeno i iskljuceno s mreže do 2022.

Koalicijska vlada Angele Merkel još je prošle godine poništila slican zakon koji je donijela bivša socijaldemokratsko-zelene vlada te je donijela odluku o produljenju rada njemackih nuklearki do 2040. Nakon potresa i tsunamija u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi, vlada Angele Merkel odlucila se na povratak ubrzanom odustajanju od atomske energije.

Predvodnik oporbe, predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel odluku o povratku Angele Merkel ubrzanom odustajanju od nuklearne energije nazvao je "Waterloom na polju energetske politike" za saveznu vladu.


Podijeli: Facebook Twiter