Bunarina uskratila Županiji 1,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem sportske luke Bunarina, koja vec godinama bespravno egzistira vecim dijelom kao nauticka luka, preuzelo je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Puli. Tu nam je informaciju potvrdila predsjednica ŽDO-a Mirijana Jelenic, koja nam u odgovoru na upit zasad tek veli da ce se "razmatrati moguce poduzimanje radnji radi placanja koncesijske naknade za korištenje lucice za privezivanje stranih plovila". Drugim rijecima, netko se napokon sjetio provjeriti ono o cemu smo u više navrata pisali, a to je da sadašnji koncesionar, Bunarina d.o.o., placa koncesiju za sportsku lucicu koja iznosi svega 20 lipa po cetvornom metru pomorskog dobra, dok koncesionari u lukama nautickog turizma, što je Bunarina vecim dijelom i postala, placaju 70 lipa za istu površinu te u prosjeku dva posto od ukupnog godišnjeg prihoda.

Direktor Bunarine d.o.o. Goran Vrbanac i glasnogovornik Uljanika Hrvoje Markulincic svojedobno su u razgovoru za Glas Istre konstatirali da postoji nemala razlika u koncesijskoj naknadi za sportsku i nauticku luku, a po njihovim procjenama Bunarina d.o.o. je godišnje placala Istarskoj županiji, kao davatelju koncesije, 150 tisuca kuna manje no što je zapravo trebala. To bi znacilo da je županijski proracun, barem prema takvom izracunu koncesionara, u deset godina, koliko Bunarina d.o.o. ima koncesiju, oštecen za milijun i pol kuna.

Uplitanje Državnog odvjetništva u pricu oko Bunarine je, inace, iniciralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kojemu je ocito dozlogrdilo da ga koncesionar, ali i davatelj koncesije, vuce za nos. Ministarstvo je još 2006. prilikom inspekcijskog nadzora utvrdilo da u sportskoj lucici Bunarini bespravno boravi više od 200 stranih plovila. Zakon, naime, predvida da se u sportskim lukama mogu privezivati samo plovila domaceg stanovništva. Tada je Bunarini d.o.o. naloženo da uskladi svoje poslovanje s dobivenom koncesijom, što do danas nije ucinjeno. (B. ŽIŽOVIC)

Opširnije u tiskanom izdanju od petka, 25. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter