Bunarina u ocekivanju koncesionara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog tjedna održano je ispitno i izvještajno rocište za Bunarinu d.o.o. u stecaju. Kako smo saznali od stecajnog upravitelja Borne Debelica, na ispitno je rocište pristiglo 30 prijava vjerovnika, od kojih pola potražuju radnici, dok je medu ostalih 15 i Republika Hrvatska.

- Ukupna vrijednost svih potraživanja je oko 30 milijuna kuna. U prvom isplatnom redu prijavljena potraživanja radnika iznose ukupno nešto više od 700 tisuca kuna. U drugom isplatnom redu, gdje su ostala potraživanja nevezana uz radnike, vec se radi, primjerice, o isporucenoj robi i uslugama, a gdje je jedan od vjerovnika i država, prijavljeno je nešto više od 29 milijuna kuna. Moram naglasiti da se najveci dio, u iznosu od 28 milijuna kuna, odnosi na kaznu razrezanu za stjecanje takozvane nepripadne koristi po nadzoru obavljenom 2010./2011. godine, rekao nam je Debelic.

No, istovremeno je ustvrdio da je on kao stecajni upravitelj osporio taj iznos te je od 700 tisuca kuna potraživanja priznao 550 tisuca, dok je od 29 milijuna priznao 1,5 milijuna kuna.

Cuvanje imovine i plovila


Financijska policija je u nadzoru provedenom pocetkom prošle godine utvrdila da Bunarina d.o.o. duguje 10 milijuna kuna na ime neplacenog poreza te je blokirala racun. Koncesionar je tijekom prošlih godina neovlašteno pola sportske lucice pretvorio u nauticku luku te je naplacivao takve vezove, a iako mu je zbog toga još unatrag pet godina trebala biti oduzeta koncesija, Istarska županija mu je nije oduzela. Stoga je Financijska policija zaracunala ukupnu kaznu od 10 milijuna kuna neplacenog poreza na tako zaradeni prihod. Iz Bunarine d.o.o. su medutim tvrdili da je prilikom izracunavanja PDV-a inspekcija izjednacila sve vezove te da su i vezove po nižim tarifama racunali kao komercijalne i da je stoga izracun neplacenog poreza prevelik i nepošten.

- U izvještajnom dijelu rocišta ja, kao stecajni upravitelj, podnio sam izvještaj u kojem sam naglasio da nastavljam s cuvanjem imovine i plovila. S osam zaposlenika sklapam ugovore na mjesec dana i obnavljat ce se iz mjeseca u mjesec, jer sam procijenio da je to minimalna brojka zaposlenika da bi se moglo uspješno cuvati 11 gatova, obalni dio i oprema te cak 500 plovila. Od tog broja 250 plovila ima strane zastave, a 250 hrvatsku. Svu tu imovinu ne mogu prepustiti samo tako, da je nitko ne cuva, istaknuo je nadalje Debelic.

Ustvrdio je da je Skupština prihvatila izvješce stecajnog upravitelja. Medutim, na zahtjev Državnog odvjetništva dogovoren je i nastavak izvještajnog rocišta za 14. prosinca.

Nije raspisan natjecaj


- Državno odvjetništvo željelo se, naime, s Vladom posavjetovati o tome zašto natjecaj za dodjelu koncesija još nije objavljen. Naime, ovo je vec treci tjedan otkad je Vlada donijela odluku o davanju koncesije za sportsku i nauticku luku na Bunarini gdje bi se koncesija za luku nautickog turizma dodijelila na 30 godina, dok bi se sportski dio Bunarine dao na 20 godina. Medutim, do danas Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, u kojem je sva dokumentacija vec bila pripremljena i cekala se odluka Vlade, koja više nije zapreka, ipak nije raspisalo natjecaj. Državno odvjetništvo zatražilo vrijeme da može intervenirati da se objava natjecaja ubrza. Dakle, do sredine prosinca Bunarinu ce cuvati osam djelatnika i na taj nacin zaštititi imovinu do dolaska novog koncesionara, istaknuo je Debelic.

Novom koncesionaru, po njegovim rijecima, predat ce sve ugovore, plovila, a nada se da ce on od Bunarine d.o.o. u stecaju otkupiti i opremu. Na upit kolika je njena vrijednost, kao i vrijednost cijele firme, Debelic odgovara da je vrijednost opreme knjigovodstveno mala, svega 60 tisuca kuna, ali je stvarna vrijednost daleko veca jer je u cijelosti u funkciji i na nju se, kaže Debelic, oslanja svih 500 plovila. Govoreci o nenaplacenim potraživanjima nastalim do dana otvaranja stecaja, ona iznose 1,2 milijuna kuna, a radi se mahom o dugovima privatnih lica prema Bunarini d.o.o. u stecaju zbog neplacenog veza i drugih obveza.

- Ta se potraživanja polako naplacuju i upravo iz tih sredstava, kao i iz sredstava naplate cuvanja plovila, osigurat ce se novac za place osmorici zaposlenika, ustvrdio je na kraju Debelic, vjerujuci da ce do sredine prosinca pitanje koncesionara biti riješeno. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter