Bunarina: Lučka uprava obnovila drveni mol

enovirano je stotinjak metara drvenog ribarskog mola
enovirano je stotinjak metara drvenog ribarskog mola

Dugi niz godina pulski ribari i sportski rekreativci ribiči koji su privezište svojih ribarica i barki oduvijek imali na Bunarini, nekadašnjem omiljenom okupljalištu mnogobrojnih generacija, muku su mučili kako preživjeti.

Prethodne godine svako jutro razmišljali su hoće li ih se protjerati, hoće li moći plaćati neku veću cijenu vezova te hoće li uopće i dalje Bunarinu moći nazivati svojim drugim, a neki i prvim domom. Poznate tegobe iznenada su prošle kada je nadležno ministarstvo upravljanje nad Bunarinom povjerilo pulskoj Lučkoj upravi.

Gotovo zamrla Bunarina iznova je u kratkom roku oživjela. Prije svega godinu dana kada smo boravili na Bunarini na njoj se, osim onih koji na moru zarađuju kruh sa sedam kora, ništa nije događalo. Danas su ponovno u funkciji dizalice za vađenje većih brodova iz mora, servisi, deset djelatnika redovito zarađuje plaće, općenito, ponovno se na Bunarini radi i zarađuje za život. Usto, Lučka uprava ribarima je renovirala stotinjak metara drvenog mola koji je nedavno bio u katastrofalnom stanju.

Kako ističe ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi, tijekom stečajnog postupka u Bunarinu se nije ulagalo, pa se sada polako počelo obnavljati područje od ukupno 80 hektara morske i kopnene površine, na kojem su drastično spustili cijene vezova ribarima i ribičkim rekreativcima.

- Nedostaje tek par metara mola da ga u potpunosti dovršimo što ćemo realizirati nakon turističke sezone koja započinje, a namjera nam je obnoviti funkcije velikih dizalica za izvlačenje i servis brodova. Također, obnovit ćemo omanje građevine, a dio Bunarine, onaj ispred nekadašnjeg buffeta, namijenjen je nautičkom turizmu, tako da sportskih i nautičkih vezova ima jednak broj, po 250 na svakom dijelu, kaže De Gravisi.

Kada smo, pak, razgovarali s okupljenim ribarima, u superlativima su govorili o promjeni stanja na Bunarini. U nekoliko su navrata ponovili da ne mogu iskazati dovoljno zahvalnosti što se u tako kratkom roku pokazala briga za njihove probleme. (G. ROJNIĆ; snimio A. KANCELAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter