Bunarina ide prema stecaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto ocekivanog raspisivanja natjecaja za dodjelu koncesije kojem su se nadali iz Bunarine, tvrtke koja upravlja istoimenom sportskom (i nautickom) lucicom, ovih je dana u Narodnim novinama osvanula obavijest da je Trgovacki sud u Rijeci pokrenuo takozvani prethodni postupak radi utvrdivanja uvjeta za otvaranje stecajnog postupka nad tim trgovackim društvom.

I dok je željeni natjecaj za koncesiju mogao konacno Bunarinu odsukati iz višemjesecne blokade zbog poreznog duga od deset milijuna kuna, otvaranje ovog postupka vodi društvo u drugom smjeru, prema stecaju.

Naime, za privremenog stecajnog upravitelja imenovan je Boris Debelic iz Rijeke, koji ce imati zadatak pregledati poslovni prostor Bunarine te obaviti uvid u knjige i poslovnu dokumentaciju, a nakon toga podnijeti izvješce u kojem ce iznijeti svoje mišljenje o gospodarsko-financijskom stanju Bunarine kao dužnika, o tome postoji li razlog za otvaranje stecajnog postupka, kakvi su izgledi za nastavak poslovanja dužnika, a posebno mogu li se imovinom dužnika pokriti troškovi postupka.

Istovremeno je definirano i rocište zakazano za 7. rujna ove godine na Trgovackom sudu u Rijeci gdje ce se izjašnjavati o prijedlogu i raspravljati o uvjetima za otvaranje stecajnog postupka. Do tada privremeni stecajni upravitelj mora dostaviti pisano izvješce sa svim potrebnim odgovorima.

Takoder, Trgovacki sud je odredio da su svi dužnici Bunarine dužni ispunjavati svoje obveze te su na rocište pozvani, osim privremenog stecajnog upravitelja, i predstavnik Fine iz Pule, zastupnik dužnika po zakonu te predlagatelj, a svi ce se morati izjasniti o prijedlogu za otvaranje stecajnog postupka. To ce moci uciniti i u pismenom obliku.

- Upoznat sam s cinjenicom da je pokrenut prethodni postupak koji vodi prema stecaju i poznate su mi sve procedure, no za sada ne bih komentirao ništa više. Privremeni stecajni upravitelj mi se još nije javio i ja ocekujem da ce to sigurno uciniti do kraja ovog tjedna.

Naravno da cemo mu omoguciti sve ono na što ima pravo, a koliko znam, ima sva prava. Tako cemo mu omoguciti uvid u poslovne prostore i poslovne knjige, a potom ce sve teci onako kako je to zakonom propisano. Vidjet cemo hoce li se u konacnici i otvoriti stecaj ili ne, komentirao nam je ukratko Goran Vrbanac, direktor Bunarine.

Valja podsjetiti da je financijska policija još pocetkom prošle godine utvrdila da Bunarina d.o.o. duguje državi 10 milijuna kuna na ime neplacenog poreza. Zbog toga je država blokirala racun tvrtke. Problem je nastao kada je Bunarina tijekom prošlih godina pola sportske lucice pretvorila u nauticku luku, a buduci da im Istarska županija nije oduzela koncesiju, država je poduzela odredene mjere i kaznila koncesionara, zbog cega je uslijedila blokada racuna.

S druge strane, iz Bunarine su ukazivali na cinjenicu da je prilikom izracuna PDV-a nadležna državna služba izjednacila sve vezove, cime je i one po nižim tarifama zaracunala po komercijalnoj. Da su uvažili tu njihovu primjedbu, u Bunarini smatraju da bi kazna bila daleko niža. Valja spomenuti da smo svojedobno pisali i o apsurdnoj situaciji gdje od tih istih komercijalnih vezova, koji su proglašeni nelegalnim, država uredno uzima utržak.

Kako bilo, na jesen ce biti poznato hoce li Bunarina u stecaj ili ce se ipak sve riješiti putem natjecaja za dodjelu koncesija.


Podijeli: Facebook Twiter