Bunarina blokirana, firmi prijeti propast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od prošlog petka Bunarina d.o.o., koja upravlja sportskom lucicom, je blokirana, a opstanak ovog poduzeca s 20 stalno zaposlenih posve neizvjestan.

Na temelju nadzora financijske inspekcije, obavljenog 24. listopada 2009. godine, pulska je tvrtka 15. listopada ove godine dobila rješenje o ovrsi koje se odnosi na nepodmireni PDV i porez na dobit u iznosu od 3,8 milijuna kuna. Bunarina se sveukupno tereti za neplacene poreze u proteklih pet godina u ukupnom iznosu s kamatama od 10,5 milijuna kuna, doznajemo od direktora Bunarine Gorana Verbanca.

DVIJE NAMJENE
Naime, financijska je inspekcija obracunala PDV na vezove u sportskoj lucici po cijeni komercijalnog veza. Primjerice, obracunat je PDV na 8.000 kuna, a ne na 1.400 ili 1.200 (za umirovljenike), koliko placaju korisnici plovila do pet metara duljine. Inspektorice su obracunale PDV za proteklih pet godina. Verbanac istice da je isti nadzor kao i lani financijska inspekcija obavila i 2007. kada nije utvrden nikakav propust u poslovanju, a pregledani su isti dokumenti i firma je poslovala na jednak nacin. Nismo niti jednog trenutka zakinuli državu, tvrdi.



Apsurdno je da upravo država Bunarinu kažnjava što imaju komercijalne vezove, a zatim je opet kažnjava jer nisu naplatili komercijalni vez u sportskoj lucici. Naime, Lucka je kapetanija odrezala 160.000 kuna kazni za strane zastave u Bunarini jer, prema koncesijskom ugovoru, oni nisu luka nautickog turizma. Podsjetimo da Bunarina ima koncesiju za sportsku lucicu, ali vec godinama polovica je vezova namijenjena nautickom turizmu.

- Svjesni smo toga da smo dugovali koncesijsku naknadu po odredenim uvjetima za komercijalne vezove. Medutim, Županija niti nitko drugi nije našao nacina da se to fakturira. Ne bježimo od obaveze da smo obavezni platiti koncesijsku naknadu za dio Bunarine koji koristimo za nauticki turizam, kaže Verbanac.

Pitamo zašto nisu ranije razlucene dvije namjene i zašto nisu tražili adekvatnu koncesiju.

PREDUGA PROCEDURA
Verbanac priznaje propust što nije papirnato regulirana djelatnost ranije, ali ukazuje na tu nemogucnost zbog predugacke procedure posebno donošenja prostornih planova.

- Konacno je Skupština Istarske županije 2008. donijela odluku da se na prostoru Bunarine organiziraju dvije luke posebne namjene - sportska lucica do 400 vezova i luka nautickog turizma do 400 vezova, koje prelaze u ingerenciju državnih koncesija. Županijsko povjerenstvo izradilo je dva elaborata pomorskog dobra koje je uputilo Ministarstvu mora. Nakon što ga Ministarstvo verificira stvorit ce se preduvjeti za raspisivanje dva natjecaja za koncesije, onog za sportsku lucicu i luku nautickog turizma.

Sljedece godine 13. kolovoza istice 12-godišnja koncesija za sportsku lucicu Bunarina koju je dobilo trgovacko društvo Bunarina. Upravo ta cinjenica namece potrebu da se natjecaj raspiše u iduca dva, tri mjeseca, što dovodi Bunarinu u nepovoljan položaj. Ne možemo se javiti na natjecaj za luku nautickog turizma jer smo dužnik Poreznoj upravi. Željelo nas se izbaciti iz igre, tvrdi Verbanac.



- Osobno smatram da zadnji dogadaji nisu slucajni nego cin namjere i stoga sam poduzeo korake preko odvjetnickog ureda. Smatram da se nekome pogoduje. Sve ove ekspresne radnje pokazuju da nisu slucajne, istice on.

- Žalili smo se na ovo zadnje rješenje, ali nije prihvacen naš prigovor. U meduvremenu smo podnijeli tužbu Upravnom sudu koji ne odgada rješenje. Žalosno je da bilo koja žalba ne odgada rješenje. Blokiran nam je racun, necemo moci platiti potraživanja dobavljacima, struju, vodu, telefon, a što je najgore, necemo moci isplatiti place. Ljeti na otoku i Bunarini radi više od 40 ljudi, a zimi je 20 stalno zaposlenih. Ako nam iskljuce struju, a i to se može dogoditi, upitna ce biti sigurnost cijelog kompleksa. Ovo je cisti atak na jednu uspješnu firmu.

Kažnjava nas se za nešto što mislimo da radimo dobro. Poznato je da od 2002. vodimo pregovore s Gradom oko cijene sportskih vezova. Sedam godina nismo povecavali cijene tih vezova zbog cega sada dobivamo kaznu financijske inspekcije, tumaci direktor te dodaje da Bunarina vec više od 40 godina pruža usluge i nauticarima, dakle i onima koji nisu clanovi sportskog društva. Novac od komercijalnih vezova ulaže se u sportsku lucicu, otok Veruda i sportska društva, koja broje 1.700 aktivnih clanova. Cak 90 posto prihoda dolazi iz usluge nautickog turizma.

- S Bunarine niti jedna kuna nije otišla u druge namjene. Prošle je godine dobit iznosila 270.000 kuna, a u pet godina dobit je bila 800 tisuca. Trebalo bi nam deset godina da vratimo dug za koji nas tereti inspekcija, pojašnjava Verbanac.


Podijeli: Facebook Twiter