Bumerang kapetana Cooka uskoro na dražbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bumerang za koji se pretpostavlja da ga je engleski pomorac i istraživac James Cook donio s prvog putovanja u Australiju 1770. bit ce ponuden na dražbi koja se održava krajem ovog mjeseca u Dorsetu, piše britanski Guardian.

Rijec je o 76 centimetara dugackom predmetu procijenjenom na oko 20 tisuca funta za koji se pretpostavlja da je jedan od prvih predmeta koji pripada kulturi australskih domorodaca aboridžina donijet u Britaniju.

Vjeruje se da je bumerang bio u vlasništvu Cookove udovice Elizabeth, nakon cije je smrti proslijeden dalje kroz obitelj njezinih nasljednika sve dok nije, zajedno s dvije drvene palice, pronaden na jednom tavanu.

"Prava je privilegija posredovati u prodaji predmeta takve tradicionalne vrijednosti koji se povezuje s jednom od najprominentnijih osoba u engleskoj povijesti, a koji vjerojatno ujedno predstavlja i jedan od prvih predmeta koji pripadaju kulturi australskih aboridžina koji su dospjeli na naše obale", kazao je Guy Schwinge iz aukcijske kuce Hy Duke and Son u Dorchesteru.

Bumerang je vec jednom trebao biti ponuden na aukciji 2008., no tada je u posljednji trenutak povucen zbog pravnih poteškoca.

U meduvremenu je uvršten u izložbu pod naslovom "Cookova istraživanja Pacifika" koja obilazi europske gradove. Dražba ce se održati 29. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter