Bumbarsku feštu otvorila utrka na tovarima

Bumbarska fešta otvorena je trkom na tovarima (Dejan ŠTIFANIĆ)
Bumbarska fešta otvorena je trkom na tovarima (Dejan ŠTIFANIĆ)

Pred prepunim vodnjanskim trgom tradicionalnom utrkom na tovarima otvorena je Bumbarska fešta u Vodnjanu. Utrkivala su se 24 tovara i njihova jahača, odnosno 12 parova.

Najbrži su bili Edi topić i Danijel Šimičević na tovarima Štriga i Pupa. Jahalo se bez sedla od Narodnog trga preko tržnice Kapucinskom ulicom do Svete Caterine, pa prema Zagrebačkom trgu, te Dolinskom i Trgovačkom ulicom natrag do Narodnog trga. Nagrada jahačima, uz manji novčani iznos, bio je pokal.

Nakon utrke na tovarima održana je i parada 15 alegorijskih kola koja je na glavni vodnjanski trg privukla najviše gledatelja. Po odluci tročlanog žirija u kojem su bili Bruno Paladin iz Hrvatske te Falk Zenker i Katharina Altwein iz Njemačke najbolja, najoriginalnija, najkreativnija i najduhovitija alegorijska kola bila su ona Lorenza Biasiola Go naziva "4 morede de maridar" koja su predstavljala četiri žene koje treba oženiti.

Drugo mjesto osvojila su alegorijska kola Gabrielea Demarina "La television" koja su oduševila publiku jer je na njima bio starinski televizor s ogromnom antenom, u ekranu su bili živi svirači, a simulirale su se smetnje izazvane talijanskim signalom. Treće mjesto pripalo je kolima dječjeg vrtića Petar Pan iz Vodnjana naziva "Vodnjan u bojama".

Posebno priznanje žirija za ideju dobila su alegorijska kola "Lieto evento", koja je osmislio Renato Ferro, a koja su prikazivala rođenje "bebe" kažuna. 

Na Narodnom trgu zabava se nastavlja uz legendarne Gustafe, na Župnom trgu svira trio Enigma, na tržnici Duo bevanda, a u Rotondi je organizirana DJ noć. (Tatjana GRBIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter