Bumbari ugošćuju maslinare i njihova djevičanska ulja

Vodnjan ovog vikenda postaje centar maslinovog ulja (D. ŠTIFANIĆ)
Vodnjan ovog vikenda postaje centar maslinovog ulja (D. ŠTIFANIĆ)

Trodnevna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja počinje u petak, 13. studenog točno u podne u Vodnjanu u šatoru na parkiralištu kod Doma mladih. Jednu od najposjećenijih manifestacija u regiji, koja slavi mlado maslinovo ulje, te se svake godine održava sredinom studenoga, razvijaju i kreiraju brojni pojedinci, udruge, tvrtke, entuzijasti u suradnji s organizatorom, Gradom Vodnjanom.

Vodnjanština je prepoznatljiva po tradiciji proizvodnje maslinovih ulja, a na Danima mladog maslinovog ulja primjenjuju se novi načini i eksperimentiranja u suvremenoj gastronomiji s maslinovim uljima vrhunske kvalitete.

Također, vodnjanska manifestacija postaje posebno mjesto za stvaranje novih poslovnih prilika i novih ideja, mjesto susreta, stručnih i informativnih edukacija. Tijekom trodnevne manifestacije, Vodnjan posjeti više od 20 tisuća ljubitelja mladog maslinovog ulja i brojnih aktivnosti koje su dio programa.

Prošle se godine u šatoru površine 1.600 četvornih metara okupilo više od 90 izlagača, proizvođača maslinovog ulja, ali i brojnih drugih delicija koje se idealno sljubljuju s maslinovim uljem, a toliko ih se očekuje i na ovogodišnjoj manifestaciji.

Već tradicionalno, održat će se i brojne gastronomske radionice na kojima nastupaju vrhunski kuhari i chefovi prepoznati po svojem radu u široj regiji, ali i u svijetu. Oni donose svoje vrhunske, tradicionalne i suvremene recepte, a u prezentacijama koriste autohtone proizvode koje sljubljuju s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Mlado maslinovo ulje danas se cijeni kao izuzetan dodatak slanim i slatkim jelima.

Dane mladog maslinovog ulja obilježava sudjelovanje velikog broja istarskih i kvarnerskih kuhara, chefova, ugostitelja, konoba i restorana, učenika ugostiteljskih škola Istre, i drugih gostiju koji u velikom gastro-showu pripremaju više od osam tisuća jela s naglaskom na mlado maslinovo ulje. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter