Bum, tras, paf...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Kontraplan iz Pule uz potporu Muzeja suvremene umjetnosti Istre i Radio Maestrala u staroj tiskari organizirala je hommage Johnu Cageu u izvedbi predsjednika udruge Igora Zenzerovica. Plan udruge bio je pristupiti liku i dijelu Johna Cagea na suvremen i konceptualan nacin.

Zenzerovic je htio prikazati svoju perspektivu Cageovog opusa koristeci prave instrumente - violina, flauta, bubanj - i predmete iz svakodnevne uporabe - kada, upaljac, bakrene vaze, budilice, keramicke posudice, novinski papir. Pritom je manipulirao radioprijamnikom i snimao zvucne "krugove" mikrofonom.

Stvaralaštvo Johna Cagea, kao i njegovih suvremenika i istomišljenika, gotovo je nemoguce odvojiti od vremenskog konteksta u kojem je nastajalo. Reakcija, komentar, ismijavanje ili pak eksperimentiranje u slucaju Cagea uvijek je bilo povezano sa "stanjem" u glazbi i uvriježenim normama "klasike" u danom trenutku. Odvojimo li ta njegova filozofska i filološka promišljanja i "kompozicije" od povijesnog trenutka njihovog nastajanja, dobivamo zvucnu kakofoniju poput one koju je publika mogla poslušati preksinoc u staroj tiskari.

Zenzerovic je svoj posao odradio profesionalno te bez pretjerivanja i pretenzija, no iako je poruka ispisana na kadi glasila "Prestanite tražiti smisao u zvuku" - ono što ostaje je besmislica - bum, tras, paf...", u njoj je teško uživati. No, ako ste se ikada pitali hocete li i u vašem gradu moci prisustvovati izvedbi u kojoj netko lupa po kadi, sada imate odgovor. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter