Bulić: Zašto se potpisani Memorandum s Cimosom ne daje na uvid Radničkom vijeću?

(Arhiva)
(Arhiva)

Nakon  pregovora predstavnika talijanskog fonda Palladio Finanziaria s vodstvom Cimosa i predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske, održanih prije par dana u Kopru, kako taj fond  kao novi vlasnik ulazi u slovensku grupaciju Cimos d.d. - Automobilsku industriju Kopar, imali smo potrebu obratiti se javnosti, kako je sve što se dogodilo neuredno, nepošteno i nezakonito- rekao je na danas održanoj konferenciji u prostorijama Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije, predsjednik Bruno Bulić, koji je konferenciju održao u prisustvu Rade Kosanovića, sindikalnog povjerenika i člana Radničkog vijeća proizvodnog pogona (PPC) Buzet.

Bulić je rekao kako oni s time nisu bili upoznati, memorandum o potpisivanju nije im dat na uvid, te ako je Vito Bassiato, predsjednik Radničkog vijeća potpisao sporazum, onda je to učinio samoinicijativno bez da je Radničko vijeće i njegovih devet članova o tome odlučivalo, čak štoviše nisu o tome ništa ni znali, već su za sve saznali iz medija. Potvrdio je to i Rade Kosanović, rekavši kako to ne služi na čast predsjedniku Bassiatu, koji je zakonski trebao sazvati sjednicu vijeća, što ne da nije učinjeno, nego članovi o tome ništa nisu ni znali.

- Prvi sastanak fonda Palladio Finanziaria s upravom Cimosa održan polovicom veljače, također u Kopru, više je sličio na fotografiranje, a na drugom početkom ožujka rečeno nam je da se Talijani povlače - rekao je Bulić.

Istaknuo je, kako im se govorilo da će svi zaposlenici Cimosa imati još najmanje dvije godine posla, da bi se u protekli utorak potpisalo nešto, iz čega proizlazi da odjednom ima tisuću radnika viška.

- Potpisani memorandum za nas ništa ne znači. Ništavan je i donesen nezakonski, jer Radničko vijeće takve odluke donosi na svojim sjednicama, kojih nije bilo. To je bahato i van svake pameti. Mi ne znamo na koga se odnosi tih tisuću radnika, koji se mogu poslati svojim kućama s minimalnom otpremninom od nekih 40-tak tisuća kuna. Neshvatljivo je da Cimos doživljava velike promjene, otpušta se tisuću ljudi, a nitko ne zna što će onaj ostatak raditi. Da postoji taj višak radne snage danas, najvjerojatnije bi sadašnja uprava to obznanila i rekla čine će se ostatak baviti. Hrvatska Vlada također daje različite informacije, jer je prvo tvrdila da radnici ostaju na svojim mjestima još najmanje dvije godine, pa ne znamo otkud ta nagla promjena- rekao je Bulić, te nadodao kako će se već sutra obratiti Vladi sa zamolbom da ne prihvaća taj memorandum i sporazum, te kako se ne smije nikome poklanjati imovinu i nekretnine, a radnike opet ostaviti "s gaćama na štapu", grmio je Bulić.

Izvijestit ćemo Vladu da nešto što je "uspješno" za njih je neuspješno i nelegalno, kako za radnike Cimosa, Radničko vijeće i za nas kao Sindikat. Neka nam se da do znanja što će se raditi i čime će se radnici Cimosa baviti, gdje će otpuštanja biti, i neka nam se obavezno da na uvid memorandum, kojeg se trenutno od nas skriva. Mišljenja smo da treba stati na loptu, te transparentno i zakonski nastaviti pregovore- zaključio je Bulić.

Memorandum između talijanskog fonda Palladio Finanziaria, vodstva Cimosa kao aktualnog poslodavca i predstavnika slovenskog i hrvatskog sindikata zaposlenih u tvornicama Grupacije Cimos, potpisan je proteklog tjedna, a taj potpis bio je glavni preduvjet, tvrdi predstavnik hrvatskih metalaca, da Palladio Finanziaria nastavi sa kupoprodajnim procesom. Bruno Bulić i Rade Kosanović, sve to nazivaju igrokazom, nepravdom, bezakonjem i pitaju se zašto im se takvi dokumenti ne daju na uvid, te zašto Vlada RH, mijenja svoje priče iz dana u dan?

Da podsjetimo kao je Cimosu potreban svježi kapital i nove investicije, a novi vlasnik najavio je da će ako uđe u Cimos uložiti 35 milijuna eura odmah, a dodatnih 50 milijuna eura u naredne tri godine. Međutim, u tome restrukturiranju procjenjuje da ima tisuću radnika viška u cijeloj grupaciji koja zapošljava približno četiri tisuće radnika, od toga oko tisuću u hrvatskim tvornicama u Labinu Buzetu, i Roču. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter