Bulic: Vodovod je tužna radnicka prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zbog svjesnog i namjernog oduzimanja prava na rad, protiv direktora Vodovoda Darka Višnjica Opcinskom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava. Istog dana podignuta je i tužba zbog raspuštanja tamošnjeg radnickog vijeca jer nije ispunilo zakonske obveze, rekao je u utorak predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic izvještavajuci o novostima u slucaju "Vodovod".

Prijave su, podsjetimo, podignute zbog izvanrednog otkaza koji je urucen Stanku Radulovicu, a koji je prema mišljenju SIK-a nezakonit.

- U Vodovodu je zaista na djelu progon našeg sindikalnog povjerenika. Informacije govore da se sada, nakon što je Radulovicu nezakonito otkazano, valjda kao mjera predostrožnosti, ukoliko ga sud vrati na posao, mijenja sistematizacija te se ukida (Radulovicevo, op. a.) radno mjesto referenta plana i analize, rekao je Bulic.

Napominje da je dosad radno mjesto referenta plana i analize bilo vrlo važno u Vodovodu jer je upravo na referenta, odnosno Radulovica, svaljena sva odgovornost za loše poslovanje tvrtke pa je dobio otkaz, a mjesec dana kasnije odjednom nema potrebe za tim radnim mjestom. Necemo se stoga cuditi, dodao je Bulic, ako se u Vodovodu budu sistematski gasila i druga radna mjesta ako direktor procijeni da mu se neki radnik ne svida.

Veli da ce SIK stoga nastaviti pravnu borbu kako bi dokazao da se Radulovica neljudski proganja i da mu je otkaz urucen na nezakonit nacin. Dodao je da ce ukoliko poslodavac odbije poništiti odluku o izvanrednom otkazu, što su zatražili u zahtjevu za zaštitu prava, uslijediti tužbeni zahtjev za poništenje otkaza.

Bulic se potom osvrnuo na aktualnu politicku vlast za koju tvrdi da obmanjuje javnost, ponajprije gradonacelnik Boris Miletic koji je, da stvar bude gora, i saborski zastupnik.

- Miletic hvali direktora gradskog poduzeca koji svjesno krši zakon. To je tužno, kaže Bulic. Dodaje da Nadzorni odbor Vodovoda takoder donosi odluke suprotne zakonu o budžetu i poslovanju ne poštujuci odredbe kolektivnog ugovora, pa se tako ne predvidaju sredstva za božicnicu i regres.

- Pa što je to s ljudima i radnickim dušama? Dok se jednom njihovom kolegi daje nezakoniti otkaz i dovodi ga se na rub egzistencije, navodno 30-ak njegovih kolega odlazi na piknik s dva janjca koje placa direktor Vodovoda, kaže Bulic pitajuci se što ce biti kada oni budu na Radulovicevom mjestu. Veli da je to tužna radnicka prica. Ponovio je da je ova gradska vlast ostvarila san svakog mafijaša, a to je kontrola pravosuda, policije i pojedinih medija, te da se protiv toga teško boriti.

- Ne piše se dobro istarskom radniku, veli Bulic, ponovno isticuci da se u Vodovodu vrši mobing i pritisak na clanove sindikata pa ih je tako otišlo još šest. Kaže da podružnica trenutno broji sedam clanova, a do dolaska Višnjica ih je bilo 26. Zbog upražnjenih mjesta Radulovic je stoga postao i clan Radnickog vijeca, a to je još jedan argument za nezakonit otkaz. Pozvao je na koncu gradonacelnika Miletica da javno argumentira optužbe protiv njega koje je iznio na kavi s novinarima te da se javno sucele. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter