Bulić vlastodršcima: Smanjite vlastite troškove

Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)
Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)

Zakon o porezu na dohodak je nepošten, socijalno pogrešan i znak da Vlada nema društvene odgovornosti, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, te poručio načelnicima i gradonačelnicima da ne prijete povećanjem cijena komunalnih usluga. Naime, zakonskim bi izmjenama lokalna samouprava trebala izgubiti dio prihoda, pa sada vodeći ljudi gradova i općina najavljuju poskupljenje raznih usluga. Bulić je kritizirao zakonske izmjene kojima se povećava neoporeziva osnovica plaće, pa bi oni s manjim primanjima ubuduće dobivali nekoliko desetaka kuna više mjesečno, dok bi bušte onih s visokim primanjima mjesečno bile deblje i tisuću kuna.

- Prema ovom zakonu, oni s većim plaćama imat će više, a oni s manjim, dobit će manje. Ovdje je vidljiv nedostatak socijalne inteligencije u naših mladih političara. Da su željeli pomoći, trebali su povećati minimalac - koji sada iznosi 3.017 kuna bruto, odnosno 2.400 neto - za 400 do 500 kuna mjesečno, jer onaj tko ne može isplatiti 2.800 kuna neto plaće bolje da zatvori firmu. Nas u Sindikatu posebno ljute prijetnje političara, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini. Predsjednik Vlade i ministar Grčić prijete građanima da će bez monetizacije doći u pitanje mirovinski i zdravstveni sustav, dok lokalni šerifi prijete povećanjem prireza, poskupljenjem vrtića, javnog prijevoza… I jedni i drugi su neodgovorni političari. S jedne strane prijete narodu, a s druge se razbacuju. Vlada kupuje audije pa ih daje MUP-u, Zmajlović troši 15 milijuna na nove prostore, a čak ne znaju ni kako sebi ne povećati plaću. Ako ne znaju, ja ću to učiniti u roku od pet minuta, rekao je Bulić. Ilustrirajući na koji se način razbacuje novac, spomenuo je Agenciju za korištenje zrakoplova Vlade koja ima čak 20 zaposlenih, a takvih je agencija puno, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, rekao je.

- Ovo je opasna situacija koja može prerasti u socijalne nemire. Možda na referendumu treba glasati za predsjednički sustav, da jedan čovjek odlučuje, jer ovo nema smisla, rekao je Bulić te kazao da bi trebalo osigurati više prihoda i jačim oporezivanjem plaća većih od 10.000 kuna. Vladajućima je poručio da "prestanu maltretirati narod i srede svoje troškove".

- U županijama i gradovima broj zaposlenih kontinuirano raste. S druge strane, jedinice lokalne samouprave, poput Umaga i Poreča, više ne žele financirati vatrogastvo, koje je od društvene koristi. Neka prestanu sebi graditi spomenike, poput Žatike, rekao je predsjednik SIKD-a te dodao da u Gradu Puli ima toliko stvari za uštedu da ne bi smjeli poskupljivati odvoz smeća, javni prijevoz ni ostale komunalije. Po njegovim riječima, nijedna udruga ne bi u ovoj situaciji, kada je samo u Istri 11 posto blokiranih, dobivati novac iz proračuna, izuzev onih koje skrbe o djeci, bolesnima i starijima. Bulić smatra rasipništvom i višemilijunske iznose koji se na županijskoj i gradskoj razini troše na PR usluge raznih agencija, iako gradovi i Županija već zapošljavaju ljude koji bi se time trebali baviti. Također je uputio kritiku na račun Opće bolnice zato što  neće biti produljeni ugovoru o radu za nezdravstveno osoblje, među kojim su čistačice, radnici u kuhinji, vozači i pratitelji bolesnika. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter