Bulic: U Istri netko debelo zaraduje na radnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su najnoviji podaci Zavoda za zapošljavanje pokazali da je Istra vodeca po porastu nezaposlenosti u državi, Sindikat Istre i Kvarnera na konferenciji za novinare optužio je županijske vlasti da njihova strategija razvoja Istru vodi u totalno pogrešnom smjeru.

- Bez razvoja industrijske proizvodnje i malog i srednjeg poduzetništva ništa se dobrog nece dogoditi radnicima u Istri, a ponajprije mladom naraštaju. Gospodarstvo koje se bazira iskljucivo na turizmu i uslužnim djelatnostima za posljedicu ima niske place i ugovor o radu na odredeno vrijeme. Zato ljeti uvozimo radnu snagu, a zimi je skupljamo na Zavodu gdje ce broj nezaposlenih uskoro prijeci 10.000, upozorio je predsjednik SIK-a Bruno Bulic.

Dodao je da politicari, mediji i PR agencije šalju krivu sliku da se u Istri izuzetno dobro živi, ali da pravo stanje pokazuju upravo podaci sa Zavoda za zapošljavanje.

- U Jugoslaviji, Istra je imala 30 posto vecu placu od svih republika. Sada smo lider po stopi nezaposlenosti, prosjecna placa u Županiji na razini je prosjecne place u Hrvatskoj, a imamo najvece troškove života. U Puli je sindikalna košarica preko 7.000 kuna mjesecno, što podrazumijeva da se u Istri živi loše, kazao je Bulic.

Upozorio je da se projekti župana Ivana Jakovcica baziraju prije svega na rasprodaji istarske zemlje s nastavkom djelatnosti koja donosi veliko bogacenje pojedinaca nauštrb jeftine sezonske radne snage koja se mora uvoziti. Ponovno je pozvao nadležne u županiji da potencijalne investitore za projekte poput Brijuni rivijere ugovorom obavežu na zapošljavanje radnika na neodredeno vrijeme.

- Tko želi Muzil, neka potpiše ugovor da ce zaposliti, primjerice, 500 radnika, a ukoliko to ne ucini, to treba biti valjan razlog da mu se raskine koncesija. No u Županiji takav ugovor ne žele potpisati. Trebalo bi zabraniti gradnju novih turistickih objekata, a umjesto toga ulagati u postojece te produžiti pred i posezonu, kazao je Bulic.

Dodao je da prosjecna neto dobit po radniku u Istri iznosi 49.600 kuna, dok je prosjek u Hrvatskoj 26.300 kuna, a što pokazuje da netko u Istri debelo zaraduje na radnicima.

Kritizirao je nedavnu izjavu predsjednika Ive Josipovica i njegovog tima za gospodarstvo koji smatraju da se racionalizacijom cijene radne snage može stvoriti konkurentnije gospodarstvo.

- S prosjecnom placom u Hrvatskoj može se pokriti svega 30 posto mjesecnih troškova cetveroclane obitelji, istice Bulic te predlaže kompletnu reviziju uvoza, izradu nacionalnog kolektivnog ugovora s najnižom cijenom rada te oporezivanje svih placa iznad državnog prosjeka.

Smatra da one poslodavce koji se ogluše na placanje poreza i doprinosa treba sankcionirati zatvorskim, a ne novcanim kaznama.

Stanje u državi u kojoj u realnom sektoru radi svega 18,2 posto svih zaposlenih te u kojem na svakog umirovljenika dolaze svega 1,2 radnika ocijenio je neodrživim. Dodao je da s ovakvom ekonomijom u Europsku uniju ulazimo kao gradani drugog reda, iskljucivo kao zemlja za rasprodaju.


Podijeli: Facebook Twiter