Bulic: Turizam postao tvornica invalida!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Potrebom za više od 5.000 sezonaca istarski hotelijeri potvrdili su da im interes nije razvoj vec iskljucivo dobit. Poznato je da su kuhari i konobari deficitarna zanimanja, no koliko su hotelijeri zaposlili radnika na neodredeno vrijeme i kako uopce misle da domicilno stanovništvo može živjeti od tri do šest mjeseci sezonskog rada", upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic.

- Što po tom pitanju radi lokalna samouprava ali i država kako bi favorizirali poslodavce koji nude ugovore na neodredeno vrijeme. I projekt Brijuni rivijera kojim se navodno planira zapošljavanje tri tisuce ljudi, istarski ce narod odvesti u bijedu i siromaštvo. U sklopu tog projekta radnici ce raditi kao sluge i nekvalificirana radna snaga, a sve pod izlikom izgradnje hotela i apartmana, smatra Bulic.

Napomenuo je da hotelijeri nigdje nisu povecali place za ovu godinu iako u svojim budžetima predvidaju porast gostiju, a time i vecu zaradu. "No za radnike novaca nema jer oni su samo trošak. Turisticka djelatnost je sa svojim normativima i standardima postala tvornica invalida", naglasio je.

Smatra da ukoliko premijerka Jadranka Kosor i župan Ivan Jakovcic imaju hrabrosti, neka projekt Brijuni rivijeru prvo pocnu realizirati na otocju Brijuni koje je, tvrdi jedino spremno i "cisto", a ne da narodu kradu obalu. Po njegovim rijecima, zbog planiranih lokacija koje ulaze u projekt, nitko nece moci ni prici i kupati se na obali na potezu od Barbarige do pulske željeznice stanice.

-  Evo to se sprema narodu, a prica oko zapošljavanja biti ce ista kao i kada se govorilo da ce se na Dragoneri zaposliti 400 ljudi, no što je od toga ostvareno-ništa! Kada govore o zapošljavanju u sklopu tog projekta, neka nadležni uvjetuju broj stalno zaposlenih i to uvrste kao valjani razlog za raskid ugovora. Ako postoji plan raspolaganja obalom, zašto se ne preciziraju smještajni kapaciteti i kategorija hotela i apartmana ali i broj radnika s ugovorom na neodredeno vrijeme.

- Brijuni rivijera ce imati posljedice za najmanje tri generacije, a i slicni poput golfa, obicni su mafijaški projekti koji se provode s ortacima iz Istre, veli Bulic. Uvjeren je da ce se nakon što Hrvatska ude u Europsku uniju na Poluotoku sezonski zapošljavati jeftina radna snaga iz Rumunjske i Bugarske kao što je to, zakljucio je, sada slucaj s radnicima iz Slavonije.


Podijeli: Facebook Twiter