Bulic: Stanje u Zracnoj luci neizdrživo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor Zracne luke Pula Bruno Rogovic se prema sindikalnom povjereniku Radovanu Glušcu i dijelu zaposlenika ponaša kao da su špijuni, a zbog narušenih meduljudskih odnosa došlo je do potpune polarizacije, rekao je na konferenciji za novinare u utorak predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic.

- Stanje u Zracnoj luci je neizdrživo, a situacija je dodatno kulminirala zbog narušenih odnosa izmedu direktora te predstavnika radnika i sindikata. S jedne strane nalaze se miljenici i poslušnici Uprave koji uživaju razne povlastice i stimulacije, a su s druge strane djelatnici koje se sustavno šikanira. Sindikalni povjerenik se proganja po aerodromu i prati se svaki njegov korak, tjera ga se van sa sastanaka zbog cega je stvorena atmosfera straha, rekao je Bulic.

- Slobodno mogu reci da su direktor Rogovic i neki njegovi najbliži suradnici davno prešli donju granicu pristojnosti. Ako nemaju drugog posla, nego pratiti moje kretanje po aerodromu, bilo osobno, bilo video nadzorom, koji je instaliran i u njihove prostorije, za što mislim da je protuzakonito, onda se opravdano namece pitanje njihove svrsishodnosti. Jedinio racionalno objašnjenje ovakvog "afirmativnog" vodenja poduzeca po svim osnovama, a bez ikakvih posljedica za Rogovica, je da je direktor zadužio nekog vrlo mocnog, pa se može ponašati kako mu se prohtije, smatraSindikalni povjerenik u Zracnoj luci Radovan Glušac.Bulic je ustvrdio i da u knjigovodstvu Zracne luke vlada šlamperaj što potvrduje i nalaz ovlaštene revizorske kuce za 2009. Naime, u nalazu revizije utvrdeno je da postoji rashodovana imovina od 970 tisuca kuna koje u stvari nije bilo, kao i to da u Zracnoj luci nedostaje cak 381 osnovno sredstvo.

Doznajemo da je nalaz pokazao da kod Duty free shopa postoji i razlika u evidenciji izmedu financijskih i analitickih pokazatelja u iznosu od 10 tisuca eura. Sa svim tim je upoznat i Nadzorni odbor koji zasad nije reagirao.

- Službena putovanja su prica za sebe. Ne znam da li netko iz Istre toliko negdje putuje kao što putuju predstavnici pulske Zracne luke koja unazad dvije godine posluje s gubitkom. I dok s jedne strane putni troškovi i dnevnice rapidno rastu, prosjecna neto placa radnika je za prvih šest mjeseci manja za 7 posto u odnosu na lani i manja za cak 13 posto nego 2008., veli Bulic. Rekao je da prosjecna placa iznosi oko 6 tisuca kuna, dok najveca isplacena neto placa iznosi 27 tisuca kuna, pojasnivši da se ne radi o direktorskoj placi.

Na pitanje tko konkretno putuje, kazao je da to pitanje treba postaviti predsjedniku Nadzornog odbora Valeriu Drandicu ali da je upoznat da se putuje u SAD, Afriku, Dubai, Kanadu te da bi nadležni trebali odgovoriti koji su sve poslovi sklopljeni temeljem tih putovanja.

Predsjednik SIK-a tvrdi da ce, prema sadašnjim pokazateljima, Zracna luka godinu završiti s gubitkom od milijun kuna, dok je u prvih šest mjeseci prošle godine ostvaren gubitak u iznosu od 11,5 milijuna kuna. Naglasio je da Zracna luka ove godine bilježi povecanje prometa od 5 posto, ali da je to daleko ispod prosjeka ostalih zracnih luka u Hrvatskoj koje bilježe prosjecno povecanje prometa od 20 do 35 posto.

Bulic veli da su o svemu u više navrata izvijestili resorno ministarstvo i Drandica, koji se složio da je situacija neizdrživa.

- Pitam se zbog cega onda Drandic ne reagira i zbog cega su se svi posuli pepelom nakon što se ne tako davno najavljivalo raspisivanje natjecaja za novog direktora Zracne luke. Cini mi se da je su cijeloj prici najveci potrcko upravo nadzorni odbor na celu s predsjednikom Drandicem, rekao je Bulic.(D. BAŠIC-PALKOVIC)

Rogovic opovrgava kritike
Komentirajuci tvrdnje sindikata Bruno Rogovic je rekao da Zracna luka Pula nikada nije onemogucavala rad sindikata te da su te tvrdnje neistinite. "Dapace, pojedini clanovi sindikata, odnosno predsjednik sindikalne podružnice te predsjednik Radnickog vijeca, prisustvovali su, i pored predstavnika radnika kao ravnopravnog clana Nadzornog odbora, na sjednicama Nadzornog odbora zracne luke što nije bilo obvezno", veli Rogovic.

Komentirajuci nalaz revizije, kazao je da su na dan 31. prosinca 2009. navedena sredstva iskljucena iz evidencije na što je placen porez na dodanu vrijednost i uvecana osnovica poreza na dobit.

- S obzirom na to da se nije mogla utvrditi pojedinacna odgovornost radnika za manjak donesena je odluka da se terete troškovi Društva. Takoder od 1. sijecnja 2010. poslovna politika Društva je da se za svaki manjak sredstava tereti radnik ili služba koja je za isto bila zadužena, rekao je Rogovic. Što se tice prosjecne place, kazao je da je ona za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 7.072,16, dok je u istom razdoblju lani bila 7.105,35 kuna.

- Temeljem navedenog i s obzirom na okruženje i situaciju standard radnika nije ugrožen, rekao je Rogovic.


Podijeli: Facebook Twiter