Bulić: Razvoj temeljen na turizmu poguban

Bruno Bulić, predsjednik SIK-a (Z. STRAHINJA)
Bruno Bulić, predsjednik SIK-a (Z. STRAHINJA)

"Porast nezaposlenosti u Istarskoj županiji za prvih deset mjeseci od 7,8 posto najveći je u Hrvatskoj, o čemu političari šute. Druga po redu je Zagrebačka županija sa 7,5, pa Grad Zagreb sa 6,7 posto. Sindikat Istre i Kvarnera godinama upozorava da je strategija razvoja gospodarstva temeljena na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima pogubna za domicilno stanovništvo Istre. Kako se razvija taj sektor, raste i broj nezaposlenih", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SIK-a Bruno Bulić.

S Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naveo je Bulić, u turizmu je ove je godine zaposleno 3.057 osoba iz Istre, a potreba u Istri je 6.641 osoba, pa je ostatak zaposlen s ostalih područja Hrvatske. Sutra ćemo tako, kaže, uvesti radnu snagu iz EU-a, iz Bugarske i Rumunjske gdje je radna snaga daleko jeftinija.

- Turizam znači prostor, ako ga možeš kupiti ili dobiti u koncesiju. Tko daje taj prostor? Političari. Zašto? Zato jer su posrednici, a posrednici dobivaju proviziju, rekao je Bulić koji smatra da bi trebalo zabraniti gradnju svakog novog turističkog objekta koji neće raditi cijelu godinu.

Bulić se obrušio i na nacionalnu gospodarsku politiku te naveo da slušamo floskule iz Vlade, a prstom je upro posebno u potpredsjednika Branka Grčića koji stalno izjavljuje da nam trebaju investicije i ulagače.

- Treba se riješiti mafijaškog lobija zvanog uvoz, jer kod nas dolazi toliko jeftina roba da je proizvode radnici koji uopće nisu plaćeni. Uništena nam je bazna industrija na čemu se mogu razvijati malo i srednje poduzetništvo pa bi se Vlada morala uhvatiti s problemom uvoza iako će to sigurno proizvesti sukob s EU-om. No, oni svoju industriju nisu zapustili, a naša je dirigirano uništena, rekao je prvi čovjek SIK-a.

Bulić kaže da se na nacionalnoj razini narodu nude afere Sanader, Vidošević, Vukovar i nogomet, a dotle se ne govori da Vlada neće moći servisirati penzije, da ljudi uskoro neće imati od čega živjeti. Naveo je podatak da smo drugi u EU-u, iza Španjolske, po postotku nezaposlenih u dobi od 30 godina.

- Smanjuju prosječan vijek od odlaska u mirovinu do smrti, a istovremeno mladi ostaju bez posla. Učenici završavaju škole znajući da neće raditi, visokoobrazovani su godinama bez posla. Sve će to skupa ubrzo mlade odvesti na ulice, kao i u ostatku EU-a, zaključio je Bulić. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter