Bulic: Radnici na burzu, cijena vode u nebo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Vodovodu nikad nisu bili gori meduljudski odnosi, tamo vlada zakon šutnje, pogotovo o placama, što je nedopustivo u jednom javnom gradskom poduzecu. Medutim, još više nas zabrinjava projekcija buduceg rada Vodovoda koja predvida drasticno smanjenje stecenih prava radnika, što znaci da je osmišljena cistka za koju je ocito pronadena idealna osoba, a uz sve to placat cemo i skuplju vodu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic.

Naime, u izvještaju Vodovoda za 2010. godinu stoje i smjernice za nadolazeci period koje, prema Bulicevu tumacenju, obiluju nejasnocama i velikim opasnostima za radnike. Primjerice, uvodenje naknade za razvoj javne vodoopskrbe umjesto naknade za prikljucenje krije u sebi još jedno skriveno povecanje cijena vode u skoroj buducnosti. Spominje se i "smanjenje troškova osoblja" koje ce, smatra Bulic, dovesti do prebacivanja odredenih službi poduzeca u Butonigu te ukidanja odredenih radnih mjesta, dok ce se za operativne poslove poput kopanja kanala i postavljanja vodomjera koristiti vanjski suradnici.

- Uvodenje nove sistematizacije radnih mjesta i sustava nagradivanja, koji se takoder spominju u izvješcu, otvaraju cijeli niz pitanja. Višnjic je ukinuo radno mjesto sindikalnog povjerenika, iako je postojalo od 1967. godine, a Stanku Radulovicu urucio izvanredni otkaz, zbog cega smo podigli kaznenu prijavu. Uz sve to ne mogu vjerovati da jedno tako znacajno poduzece vodi osoba protiv koje se u Srbiji vodi pet sudskih sporova i koja na gradskom vijecu na pitanje o visini svoje place odgovara da su mu se neki djelatnici sami nudili da im smanji placu da bi njegova bila najveca jer tako i dolikuje jednom direktoru. Pa to je strašno, a još strašnije je da Gradsko poglavarstvo i sam gradonacelnik na sve to šute, rekao je Bulic.

Osvrnuo se i na projekt "Brijuni rivijera" ponovivši da SIK ne odustaje od zahtjeva za stalnim brojem radnika koji ce biti zaposleni na neodredeno vrijeme te da nepoštivanje ovog zahtjeva bude opravdan razlog za ukidanje koncesije. Takoder je zatražio da se prestane u javnosti baratati s brojkama od cetiri, pet tisuca ljudi koji bi navodno trebali biti zaposleni u buducim turistickim objektima "Brijuni rivijere" s obzirom na to da su one nerealne i da je turisticka sezona u Istri kratka.

- Velik dio vijecnika nije uopce svjestan kakvu odgovornost snose s obzirom na svoju funkciju, a dio odgovornosti snose i sami gradani koji to toleriraju. Previše vjerujemo obecanjima stranaca koji grade, najcešce na obali, malo zapošljavaju domace stanovništvo i to uz nepovoljne ugovore, ograduju žicama naša dobra, a koncesiju dobivaju na jako dugo vremena. Pa razmišlja li uopce itko o tome imamo li mi pravo takvo što raditi buducim generacijama?, porucio je Bulic. (P SOFTIC MEHMEDOVIC)

Višnjic: Podici cu tužbu protiv Bulica
Nakon izjave Bruna Bulica o navodnim sudskim sporovima koji se u Srbiji vode protiv Darka Višnjica, buduci da je on tamo donedavno radio, takoder na visokim funkcijama u uspješnim tvrtkama, primili smo i ocitovanje sadašnjeg direktora Vodovoda.- Radi kontinuiranih izjava putem medija kojim mi se nanosi šteta te kojima me se pokušava diskreditirati kao profesionalca i strucnjaka, te kao zakonskog zastupnika Vodovoda d.o.o. Pula, primoran sam protiv Bruna Bulica podnijeti privatnu kaznenu tužbu zbog kaznenih djela povrede casti i ugleda. Nesporna je cinjenica kako se protiv mene ne vodi nikakav postupak u Srbiji, niti igdje drugdje, što sve mogu dokumentirati potvrdom nadležnih tijela u Srbiji, kratko je odgovorio Višnjic.


Podijeli: Facebook Twiter