Bulic: Rad u turizmu donosi ugovore na odredeno i niske place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tristotinjak Puljana okupilo se u utorak na prosvjednom prvomajskom skupu u organizaciji Sindikata Istre i Kvarnera na pulskom Narodnom trgu kod tržnice.

Kako je rekao Bruno Bulic, predsjednik SIK-a, ove se godine sindikat odlucio na samostalno obilježavanje Prvog maja kako to cine svi drugi radnici u svijetu. Uz crvene karanfile okupljenima se dijelio i žuti karton s natpisom "Opomena Vladi RH jer hocu posao, placu, bolji život!".

- Nismo mogli ici u proslavu s onima koji slave sto metara dalje od nas (na Poratrati, op.a.), s gradskom upravom koja tuži sindikate ovoga grada, a njihove sindikalne povjerenike proganja, ne možemo biti tako licemjerni, rekao je Bulic i dodao da je dogovor s Gradom bio da njihova proslava pocne u 11 sati, no oni su naknadno odlucili da bude u isto vrijeme kao i sindikalni skup.



- Ovakvim se metodama služio Mussolini, no to im nece pomoci, ni uz sve PR agencije, medije u njihovim rukama, jer mozak radnika nikada nece posjedovati, rekao je Bulic izazvavši jak pljesak.

Iako su na prosvjed pozvali sve sindikate koji djeluju u Istri, Bulic je kazao da se skupu službeno odazvao samo sindikat državnih službenika i namještenika. Njegov je povjerenik za istarsku županiju, Denis Buršic, okupljenima rekao da ih Vlada optužuje da su paraziti, no, kazao je, oni su obicni radnici koji rade za placu od cetiri tisuce kuna i svakim danom rade sve više.



- Potpredsjednik Vlade Radimir Cacic govori o tome kako ce deset tisuca službenika poslati kuci ili u mirovinu, no to znaci da ce oni pasti na teret ostalih radnika kojih je sve manje, rekao je Buršic i dodao da Vlade prolaze, a radnici su ti koji ostaju.

Bulic je okupljenima predocio i neke zabrinjavajuce podatke: da je industrijska proizvodnja u proteklih godinu dana pala za osam posto, da samo 18,5 posto radnika radi u realnom sektoru, onom koji treba hraniti sve ostale. Rekavši da Istarska županija svoj razvoj bazira samo na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima, istaknuo je da su glavne poveznice tih poslova ugovori na odredeno vrijeme i niske place.

- U Hrvatskoj je trenutno 325 tisuca nezaposlenih, u Istri ih tijekom zime ima 11 tisuca, a oni koji ljeti nadu posao nadu ga samo u sezoni, kada mukotrpno rade za par kuna.

No, i to ce brzo proci, vec sada jeftinija radna snaga dolazi iz Medimurja i Slavonije, a kada udemo u Europsku uniju, ovamo ce dolaziti radnici iz Rumunjske, Bugarske… Gdje su tu naši radnici, njihova djeca, upitao se Bulic zakljucivši da se o ovim stvarima ne piše u medijima jer oni pišu što im se naredi pa su informacije koje dolaze do javnosti kontaminirane.


Podijeli: Facebook Twiter