Bulić: Pulska bolnica oštećena za 172 milijuna kuna

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

"Tijekom šestodnevnog boravka u pulskoj Općoj bolnici mogao sam iz prve ruke provjeriti u kakvom je stanju i ono što mogu reći je da funkcionira jedino ljudski potencijal, od šefova odjela, liječnika i medicinskih sestara do pomoćnog osoblja. Opremljenost nije zadovoljavajuća, kao ni raspoloživa količina različitih lijekova. Do 4.30 sati ujutro nema spavanja, nisam spavao ni ja ni Nijemac do mene, koji je imao trombozu, jer je u sobama 35 stupnjeva, a klimu nemaju ni liječnici, već je ona samo u operacijskim salama", ispričao je novinarima predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na početku presice o dugovanju Opće bolnice Pula dobavljačima.

 - Građani Istre imaju pravo imati bolnicu koja je na jednakoj razini kao one u drugim hrvatskim županijama. Županijske vlasti nisu u stanju riješiti ovaj problem od životne važnosti za građane Istre, a konstantno kukanje i plakanje neće u tomu pomoći. Želio bih upozoriti ministra zdravlja da je 1996. godine, kada je na vlasti bio HDZ, a ministar zdravstva Andrija Hebrang, uvedena diskriminacija prema ovoj ustanovi pa je od tada do kraja 2011. godine pulskoj Općoj bolnici uplaćeno 172 milijuna kuna manje nego bolnicama istog ranga. Da su joj financije bile jednake kao i drugima, sada ne bi bila u ovoj situaciji, rekao je Bulić.

- Ako se bude išlo u javno-privatno partnerstvo, to također neće biti dobro za građane Istre, jer će oni koji budu imali novca imati povlašteni tretman u bolničkim apartmanima, a drugi će čekati u 50-metarskim kolonama, kao u Indiji, rekao je Bulić. Na upit smatra li da bi spominjana smjena ravnatelja dr. Lemsa Jerina bila rješenje, odgovorio je da problem pulske bolnice nadilazi radno mjesto ravnatelja.

Brioni bi trebali uvesti liniju Pula - Gospić

Na konferenciji SIK-a bilo je riječi i o višemjesečnim čekanjima na pretrage, primjerice CT, za koje se u gospićkoj bolnici, po Bulićevim riječima, čeka tek 15-ak dana, s mogućnošću i ranijeg pozivanja na pregled.

- Stoga bi dobar prijedlog bio direktoru Briona da pet dana tjedno prevozi pacijente po nalaze i dijagnozu u Gospić, jer to u Puli neće dobiti mjesecima, ustvrdio je Bulić. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter