Bulic: Pulska bolnica diskriminirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska je bolnica diskriminirana u odnosu na ostale slicne bolnice, porucio je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera na konferenciji za novinare. Povod ovoj tvrdnji je nova kategorizacija hrvatskih bolnica u kojoj je pulska, zajedno s ostalih 13 županijskih bolnica, dobila trecu kategoriju. U isto vrijeme zadarska, varaždinska i slavonskobrodska bolnica, s kojom se pulska usporeduje, dobile su drugu kategoriju kao regionalne ustanove.

Pulska se bolnica diskriminira još od vremena ministra Andrije Hebranga, smatra Bulic i podsjeca da je na to upozoravao još od 1998. godine. Od tada do danas najveca istarska zdravstvena ustanova dobila je 170 milijuna kuna manje negoli bolnice s kojima se usporeduje, odnosno mjesecno oko 1,5 milijuna. Što smo sve mogli kupiti tim novcem, zapitao se Bulic. Za takvo stanje odgovornim smatra županijske vlasti na celu sa županom.

- Jakovciceve floskule o novoj bolnici umorile su vec sve gradane u Istri. Ako županijske vlasti nisu u stanju sprijeciti diskriminiranje pulske bolnice i izboriti se za bolji status, neka se maknu i puste druge da rade taj posao, porucuje Bulic.

Dodaje i da je zabrinjavajuca izjava Valerija Drandica iz koje proizlazi da bi rovinjska bolnica trebala biti za elitu, a pulska za sirotinju.

Županijskim vlastima zamjera što se s predsjednicom Vlade više dogovaraju oko turistickih zemljišta, oko strateških ulagaca, umjesto da se uhvate u koštac s pitanjem zdravstva koje je u katastrofalnom stanju.

- Sve ovo što nam se danas dogada rezultat je dugogodišnjeg nerada županijske vlasti po pitanju borbe za zdravstvo, istice Bulic. Ne porice problem zbog toga što je u Istri na vlasti opozicijska stranka, ali smatra da se Županija tome nije oduprla svim sredstvima.

Pohvalio je lijecnike i medicinske sestre, ali smatra da u bolnici ima i organizacijskih problema zbog cega proziva ravnateljstvo bolnice. Nedopustivo je da jedna medicinska sestra nocu brine za deset do 15 nepokretnih pacijenata. "Pacijent mora imati adekvatnu skrb, i ne tice me se politika ministra Milinovica o zabrani zapošljavanja", porucuje predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.

Zapitao se takoder kako ce na turizam djelovati cinjenica da je u Istri bolnica trece kategorije.


Podijeli: Facebook Twiter