Bulic: Prodali zemlju, nikoga zaposlili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Istarska županija i gradovi trebaju revidirati projekt Brijuni rivijera i hitno ubaciti klauzulu o stalno zaposlenim radnicima prije nego što rasprodaju najkvalitetnije zemljište u Istri.

Ne smije se ponoviti Dragonera i Porto Mariccio gdje su prije nekoliko godina obecali da ce biti zaposleno nekoliko stotina ljudi. Danas nemamo ništa, ni jedno radno mjesto nije otvoreno, a izgubili smo izuzetno kvalitetni prostor kojeg su vlasnici zemljišta i ogradili", izjavio je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera na konferenciji za novinare na kojoj je upozorio na problem rastuce nezaposlenosti u Istri.

Podsjetio je kako je podrucje Barbarige i Dragonere prodavano u bescjenje za par eura po kvadratu, a zatim je odlukom županijske skupštine i ostalih tijela poljoprivredno zemljište pretvoreno u gradevinsko.

- Kako se isto ne bi dogodilo i projektu Brijuni rivijera predlažemo da broj stalno zaposlenih radnika bude predmet sporazuma ili ugovora o koncesiji i u slucaju da se ne ispoštuje da to bude valjan razlog raskida ugovora. U protivnom je to hajka na prostor gdje ce pojedinci ili institucije unutar projekta, vjerojatno omastiti brk u tom posredovanju, istaknuo je Bulic.

Predsjednik SIK-a istaknuo je da nezaposlenost u posljednja cetiri mjeseca bila veca od 36 do 22 posto u odnosu na 2008. godinu te da je to najveci porast od 2003. godine kada je uveden sadašnji model evidentiranja HZZ-a, pa usporedbe s prijašnjim godinama nisu ni moguce. Upozorio je da vecina novozaposlenih dobiva ugovore samo na odredeno vrijeme.

"Temeljni razlozi su usmjerenost gospodarstva Istre prema trgovini i turizmu, a oni imaju dva negativna nazivnika: niske place i izuzetno veliki broj sezonskih radnika", dodao je.


Podijeli: Facebook Twiter