Bulic: Ovog puta necemo nasjesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska gradska uprava plasira teze da sindikati traže povecanje cijene komunalnih usluga kako bi se isplatile place, a tom se tezom uporno želi zavaditi gradane i radnike, no ovoga puta necemo nasjesti, izjavio je u ponedjeljak Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.

- Sindikat više ne želi igrokaze i otvoreno ce pristupiti prema gradanima, radnicima i gradskoj upravi, a tko je odgovoran neka prosude gradani sami, rekao je Bulic u svom izlaganju o pregovorima oko kolektivnih ugovora izmedu Grada i komunalnih poduzeca i ustanova, te borbi oko prava radnika u Vodovodu, Herculanei i Pulaprometu.

Tezu da sindikat u pregovorima traži povecanje cijena komunalnih usluga kako bi se radnicima isplatili zahtjevi Bulic naziva iskrivljavanjem cinjenica.

- Zašto ne bi poskupio odvoz smeca?... Ulazni troškovi komunalnih poduzeca rastu pa se uz vec napravljenu racionalizaciju štedi umanjujuci prava radnika. Nisu ti radnici odgovorni zašto je Pula najskuplji grad u državi i oni ne trebaju financirati gradane kojima se gradska uprava dodvorava nepovecanjem cijena, nastavio je predsjednik SIK-a.

Bulic je takoder istaknuo da se namjerno lažno prikazuje loša financijska slika poduzeca.

- Iako se prikazuje da je Vodovod u prvih šest mjeseci godine ostvario minus od 2,5 milijuna kuna imamo informacije da je u prvih osam mjeseci poslovanje pozitivno za preko 1,3 milijun kuna. Stoga ce radnici svoja prava, koja se ne ispunjavaju od pocetka ove godine, zaštititi sudskom tužbom, istaknuo je predsjednik SIK-a.

- Direktori komunalnih poduzeca preuzeli su na sebe odgovornost da odrade politicke naputke a cine protuzakonito djelo. Ne shvacaju ozbiljno svoju situaciju i preuzimaju na sebe odgovornost. Iako smo korektni socijalni partneri, i pokazujemo razumijevanje za odredene gradske prijedloge, nemamo pravo retroaktivno smanjiti radnicka prava, istaknuo je Bulic.

S druge strane, predsjednik SIK-a obznanio je da su uprave Herculanee i Pulaprometa pristali na isplatu preostalog dijela regresa (do neoporezivih 2.500 kuna) te su radnici zadovoljni takvim epilogom. O uskladivanju placa i eventualne isplate božicnice pregovarat ce se sljedeceg mjeseca. Takoder, pri kraju su pregovori u Djecjim vrticima, pa ispada da je jedini "nerješiv" problem onaj u Vodovodu.


Podijeli: Facebook Twiter