Bulic: Netko masti brk na teret istarskih radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezaposlenost i insolventnost najveci su problemi istarskog gospodarstva, receno je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeca. Koncem listopada u Istarskoj županiji 7.772 osobe u potrazi su za poslom ili 21 posto više nego lani u isto vrijeme, rekao je Marko Maršic, procelnik pulske ispostave Zavoda za zapošljavanje.

Ove je godine više otkaza, ali i više zapošljavanja, rekao je. Poslodavci su oglasili više radnih mjesta nego lani pa je putem Zavoda uposleno 6.500, dok je lani uposleno 5.910 radnika. Tržište rada je živo i postoji zapošljavanje i mimo Zavoda, rekao je Maršic, naglašavajuci da ipak nije sve tako crno iako je nezaposlenost rekordna.

Najveca skupina nezaposlenih su osobe izmedu 45 i 54 godina starosti pa je prvenstveno njima i namijenjeno strucno osposobljavanje, na što je utrošeno 2,5 milijuna kuna.

Prema podacima koje je predstavio Mladen Ferencic iz HGK-Županijske komore Pula, krajem lipnja bilo je insolventno 2.107 pravnih osoba. Nepodmirene obaveze iznosile su milijardu i 138 milijuna kuna. Pojašnjavajuci da je dio tih tvrtki bez ijednog zaposlenog, stanje je ipak izuzetno zabrinjavajuce.



Osvrnuo se i katastrofalni i neodrživ odnos broja zaposlenih i umirovljenika: samo 1,2 zaposlena na jednog umirovljenika. Smanjuje se broj zaposlenih tako da je sveukupno uposlenih u prošloj godini 83 tisuce.

Izmedu ostalog doznajemo da dobit po zaposlenom u županiji iznosi 46.539 kuna, dok je hrvatski prosjek 29.730. Ferencic je napomenuo da oko 30 posto dobiti ostvaruje TDR, a velik dio realiziraju i tvrtke u stranom vlasništvu. Taj podatak komentirao je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.

- Dobit po zaposlenom dvostruko je veca u Istarskoj županiji negoli u Hrvatskoj u cjelini, a u isto vrijeme prosjecna je placa u županiji niža od hrvatskog prosjeka. Tu nešto ne štima. Ako radnici stvaraju povecanu dobit, onda u Istri netko debelo masti brk na racun slabije placenih radnika, rekao je Bulic. U tvrtkama koje su insolventne više od godinu dana radi 868 zaposlenih, upozorio je Bulic.



Alida Perkov iz Županijske gospodarske komore i županijska vijecnica rekla je da se u svijetu ocekuje nestajanje radnih mjesta u gradevinarstvu i nekretninama pa se treba okrenuti djelatnostima otpornima na recesiju. To su zdravstvo, obrazovanje, prehrana, servisi za održavanje zgrada i automobila, djelatnosti zaštite okoliša.

Nacelnik županijske uprave Valerio Drandic u nastavku sjednice govorio je o aktivnostima Istarske županije za poticanje zapošljavanja, koje ukljucuje povoljne kredite, edukaciju i poticaje. Gospodarsko-socijalnom vijecu prezentiran je i županijski proracun za 2011. koji ce se naci u ponedjeljak na Županijskoj skupštini.


Podijeli: Facebook Twiter