Bulić: Miletiću, podnesite ostavku!

Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)
Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao pulskog gradonačelnika Borisa Miletića da podnese ostavku jer "vođenje grada nadilazi njegove mogućnosti". Povod za to jest pravomoćna presuda Županijskog suda u Puli kojom je odbijena tužba Herculanee protiv SIKD-a i Sindikata komunalnih i srodnih djelatnosti, ali i trošenje javnog novca za ukrašavanje grada, dok istovremeno građani žive sve lošije.

- Podsjećam da su sindikati 2009. organizirali štrajk radi neisplaćenih božićnica, zakidanja drugih prava, ali i socijalnog stanja radnika, te ujedno natjerali gradonačelnika Miletića i njegove pročelnike da budu privremeni pometači Pule iako za to nisu imali položen stručni ispit. Predlažem gradonačelniku da prestane trošiti novac građana na sudske sporove tužeći sindikate preko komunalnih poduzeća. To je ne samo bacanje novca građana, već i sramota ovoga grada, jedinog u Hrvatskoj koji tuži sindikate. Jadan je onaj političar koji se na ovaj način sukobljava sa sindikatima, rekao je Bulić. Kazao je da o ovoj presudi ne bi govorio javno da nedavno nije dobio poziv za ročište zakazano 3. veljače 2015. na temelju tužbe Pulaprometa. Naime, štrajku solidarnosti su se priključili i radnici Pulaprometa te Javne vatrogasne postrojbe Pula.

Pulapromet nas tuži zbog "protuzakonitog" organiziranja štrajka solidarnosti u tom poduzeću, rekao je Bulić. Gradonačelnicima drugih istarskih gradova (Pazin, Labin, Rovinj, Umag) koji su 2009. poslali svoje komunalce da pomognu čistiti Pulu poručio je da "otvorene financijske stavke sada zatvore na trošak svojih sugrađana jer su se dosad nadali da će im te troškove platiti sindikati u slučaju da izgube sporove".

Predsjednik SIKD-a kritizirao je i blagdansko ukrašavanje grada na koje se troši 1,8 milijuna kuna, dok istovremeno građani "ne mogu skrpati kraj s krajem".

- Potpuno su s odvojili od građana. Glamur je važniji od predškolskog i školskog odgoja, građani ne mogu s penzijom preživjeti, kopaju po kantama za smeće. Na mjesto u domu umirovljenika čeka 2.000 ljudi, nema novca za udžbenike prvašića. S druge strane, traži se novac za nešto što nije neophodno, Grad postavlja vodene piste za avione... U ovom sam poslu od 1985. i lošiju osobu na čelu Grada Pule nisam vidio. Ne postoji socijalni dijalog, jedino ga ima još malo u Herculanei i u predškolskom odgoju, rekao je Bulić.

Komentirajući napise u medijima da će ukrašavanje Grada platiti Grad, TZ i komunalna poduzeća, u ovom se sindikatu pitaju na temelju kojih će propisa komunalci to financirati te jesu li te tvrtke planirale te izdatke.

- Zašto Grad, kada je odlučio da je "pametnije" kupiti novu opremu nego krpati staru, u rebalansu proračuna nije povećao stavku za ukrašavanje za koju je predvidio 330 tisuća kuna u programu održavanja komunalne infrastrukture? Ako komunalna poduzeća imaju novac za ukrašavanje koje nije predmet njihove djelatnosti i usluge građanima, možemo samo zaključiti da ima prostora za preispitivanje visokih cijena usluga koje plaćaju građani, a naravno i preniskih cijena rada onih koji tamo rade, kazala je Tessi Bošković-Cvek, tajnica SIKD-a. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter