Bulic: Lako je placati odvjetnike tudim novcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanka Radulovica, sindikalnog povjerenika u pulskom Vodovodu koji je još krajem svibnja dobio otkaz, poslodavac je dužan u roku od osam dana vratiti na posao. Po ovršnom rješenju koje je izdano još u listopadu, ali je odvjetnici SIK-a dostavljeno tek 28. studenoga, poslodavac je dužan Radulovicu isplatiti sve neisplacene place od 29. kolovoza, uz pripadajuce kamate, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu Bruno Bulic iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Rješenje o ovrsi, napomenuo je, obvezuje Vodovod na placanje kazne od 20 tisuca kuna zbog nepoštivanja odluke suda o vracanju radnika na posao, dok direktor po istoj osnovi mora platiti kaznu od pet tisuca kuna.

Podsjetio je da pravomocnu sudsku presudu o vracanju radnika na posao poslodavac nije ispoštovao, vec ju je pokušao zaobici neodgovarajucim novim ugovorom, nakon cega je radniku, bez odluke i obrazloženja, po drugi put vracena radna knjižica. Stoga je Radulovic bio prisiljen pokrenuti ovršni postupak i novu tužbu.

Rješenje o ovrsi trebalo bi, smatra Bulic, potaknuti odgovorne u Vodovodu i Gradu Puli da prihvate cinjenicu da su pogriješili i da se trošenjem javnog novca na nepotrebne postupke prestanu inatiti na štetu poduzeca, radnika i njegove obitelji, koja preživljava uz pomoc SIK-a i njegovih pozajmica.

- Spomenuto rješenje nije pravomocno. Vodovod ce sigurno uložiti žalbu, ali mi ovim putem javno pozivamo direktora Darka Višnjica, kao i gradonacelnika Borisa Miletica, da vrate covjeka na njegovo radno mjesto i prestanu s cirkusom, porucio je Bulic te dodao da je "lako placati odvjetnike tudim novcem jer sve to, na kraju krajeva, placaju gradani u cijeni vode".

Bulic se osvrnuo i na rad Gospodarsko-socijalnog vijeca Istarske županije, za koje je ustvrdio da je samo fikus u funkciji politicke oligarhije koja vlada Poluotokom. To se, napomenuo je, pokazalo i pri donošenju prijedloga županijskog proracuna za 2012. godinu.

- Iako je proracun svakako tema iz djelokruga GSV-a, njegova sjednica prije zasjedanja Skupštine, na kojoj su tema bile i izmjene proracuna za ovu godinu te prijedlog proracuna za 2012., nije sazvana, ocigledno zato što vladajuci smatraju da se Vijece ne treba osvrnuti na tu temu, naveo je Bulic.

Uz rijeci da se ovo tijelo zaobilazi samo u Istri, dok u drugim županijama i gradovima funkcionira, napomenuo je da bi se GSV trebao sazivati svaka tri mjeseca, no u ovoj je godini zasjedao samo jednom.

Podsjetio je i da je SIK nezadovoljstvo nefunkcioniranjem GSV-a Istarske županije zadnji put iskazao sredinom rujna, kada je održana prva i jedina ovogodišnja sjednica tog tijela i to zato što predsjednik Vijeca, kao predstavnik HUP-a, nije na dnevni red htio uvrstiti problem nepoštivanja propisa upravo na primjeru nezakonitog otkaza Radulovicu, povjereniku sindikata u Vodovodu, a što je SIK izricito tražio.

- Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begovic nije podržao sindikalni zahtjev i prešutno je zapravo podržao stav da je rijec o temi o kojoj se GSV ne bi trebao ocitavati, rekao je Bulic te dodao da su sumnje u njegov rad potvrdene i time što je dobro placeno predstojnicko radno mjesto Vladinog ureda Begovic nedavno zamijenio foteljom jednog od vodecih menadžera Todoriceva Agrokora.

- Govoreci s pozicija sindikata i sindikalizma tragicno je da je rijec o još jednom slucaju u kojem je osoba koja dolazi iz sindikalnih redova stecena sindikalna znanja iskoristila za prijelaz na drugu stranu, umjesto da brani interese radništva i rada, zakljucio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter