Bulic: Grad nisam prijavio ja, nego SIK

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic sazvao je u petak konferenciju za novinare da bi odgovorio na pitanja što je, kome i zašto SIK prijavu gradsku upravu i komunalna poduzeca.

Želja mu je, kaže, bila da se prestanu ti izvidi USKOK-a i/li krim-policije personalizirati jer upravo to pojedinci - koji naglašavaju da postupaju po prijavi koju je podnio Bruno Bulic - žele prikazati kao njegov rat protiv jedinice lokalne samouprave. Odlucno demantiravši takve insinuacije, rekao je da je prijavu podnio SIK, a ne on.

"Dakle prijave je podnio SIK dok se štrajkalo u nekim komunalnim poduzecima zbog neisplate božicnica. Ma koliko se neki trudili taj štrajk prikazati kao fijasko, on je izuzetno uspio jer je Vodovod isplatio 2.500 kuna božicnice, vatrogasci 2.000 kuna, a isto toliko, u vidu stimulativnog dijela na placu, dobili su Tržnica i Pula parking, dok su djelatnici Herculanee dobili 500 kuna i to iz poslovanja 2009., a ne 2010., što se tada željelo. Najveci gubitnici su djelatnici Pulaprometa koji nisu dobili ništa", naglasio je Bulic.

Tijekom tog štrajka, kaže Bulic, tražili su od pulskog Opcinskog državnog odvjetništva da preispita poslovanje Grada Pule jer je tada iz proracuna izdvajan znatan novac za "kojekakve cudne projekte", rekao je i spomenuo PR agenciju Manjgura, projekt Pula Non Stop, potom preuzimanje dijela duga poduzeca Cesta za sanaciju kamenoloma Valmarin i zapošljavanje procelnika.

"Što se tice komunalnih poduzeca, tražili smo nadzor jer su se isplacivala odredena sredstva s njihovih racuna za promidžbu, iako to nije bilo u planu poslovanja, dok za božicnice, koje su bile predvidene planom poslovanja, nije bilo novca. Od Porezne uprave smo tražili nadzor u Pulaprometu jer je uprava najprije planirala isplatiti božicnicu, ali su nakon naloga gradonacelnika odluku povukli i pritom je bilo, po našem mišljenju, odredenih financijskih propusta.

Od Državnog inspektorata, inspektora zaštite na radu, tražili smo da preispitaju i to podrucje rada u Pulaprometu i Herculanei. Prema odgovorima koje smo od tih institucija dobili, u Pulaprometu su utvrdene nepravilnosti u dijelu poreznih propisa, ali su prekršaj i izrecena kazna nepoznati jer to spada u domenu porezne tajne.

Državni inspektorat je takoder u Pulaprometu pronašao povredu propisa na koja smo ukazivali, dok je jedina naša odbacena prijava ona gdje smo zatražili utvrdivanje zakonitosti skupljanja smeca koje su u vrijeme štrajka odradili gradonacelnik, u pratnji nekih direktora i procelnika. Iako smo smatrali da nisu zadovoljili zakonske preduvjete zaštite na radu, inspekcija rada nije utvrdila takve propuste", rekao je Bulic.

Sada, medutim, ocekuje da ce nadležna tijela odraditi svoj posao u skladu sa zakonom, jer je ocito u to vrijeme štrajka agencija Manjgura dobro odradila posao, ali su sada neka druga vremena, zakljucio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter