Bulic: Cacicu, otidi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poskupljenje elektricne energije od najmanje 13,5 posto sasvim ce sigurno, unatoc tome što neki tvrde drugacije, izazvati lavinu poskupljenja osnovnih životnih proizvoda.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic, koji kaže da poskupljenje struje ne stvara problematicnim samo grijanje, nego izravno povecava sve ostale troškove, od kruha do bilo kojeg drugog artikla u cijoj je cijeni utkan i trošak struje.

- Mislim da sve ovo što se dogada, poskupljenje svih energenata i ulaznih troškova, znamo li da place u pravilu ne rastu ili rastu vrlo malo, ubrzanim tempom vodi prema socijalnim nemirima. Ti su nemiri na vidiku i vide ih svi osim ove Vlade. Sve što se poduzima na nacionalnoj razini ne ide u dobrom smjeru, nego prema raslojavanju društva. Više ne razgovaramo o odjeci, obuci, kulturi, sportu, o nekim potrebama koje bi trebala imati svaka obitelj. Sindikati više nece moci imati pod kontrolom ništa jer ce doci do spontanog bunta, to više nije moguce izdržati, prognozira Bulic.

Za one koji su nezaposleni kaže da ne zna kako žive, smatra da vjerojatno rade na crno, netko kopa po kantama i skuplja boce.

- Sustav se urušava, u ovoj državi apsolutno nema socijalne politike, vlast i dalje, gore nego bivša, napada najslabije slojeve društva. Ako nema socijalne komponente u Vladi, cemu onda služi država? Ona bi trebala balansirati izmedu nezasitnosti profita s jedne, te gradana, odnosno onih koji žive od place, s druge strane. Smatram da poskupljenje struje treba zaustaviti. Mislim da je ono što se u Hrvatskoj dogada rezultat liberalnog kapitalizma koji ce nas uništiti i u kojem možeš raditi što god te je volja, samo ne smiješ dirati bogataše i politicare, oštar je Bulic.

Prema posljednjim podacima Nezavisnih hrvatskih sindikata, košarica osnovnih proizvoda za Pulu iznosila je oko 7.200 kuna. Samo na prehranu, kaže Bulic, odlazi i do 70 posto prosjecne place koja iznosi oko 5.400 kuna.

- Pula i drugi istarski gradovi su uz Dubrovnik najskuplji u Hrvatskoj, a to što govore da je najskuplji Varaždin nek' objese macku o rep. Ako država ne može ništa poduzeti da sprijeci poskupljenja, kao što je izjavio Cacic, onda mu porucujem da se makne iz politike!, izravan je Bulic. Posljednju "košaricu" tek nešto težu od tri tisuce kuna koja se ovih dana pojavila u medijima naziva PR-om koji je platila vlast. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter