Bulešićeva beatifikacija priznanje istini i žrtvi

Dražen Kutleša
Dražen Kutleša

Da će Miroslav Bulešić, mladi svećenik ubijen u Lanišću 1947. godine, biti proglašen blaženim, saznalo se u prosincu prošle godine kada je papa Benedikt XVI. kardinalu Angelu Amatu, prefektu Kongregacije za kauze svetaca, priopćio ovu veliku novost. Dogodilo se to 57 godina nakon što je pokrenut postupak i 66 godina nakon smrti.

Za njegovu beatifikaciju, kako se navodi, nije bilo potrebno nikakvo čudo jer je mučeništvo najveći znak ljubavi, vjere i odanosti čovjeka prema Bogu, a mučeništvo pere sve nedostatke jer je krv prolivena za najviše ideale. O tome razgovaramo s biskupom porečkim i pulskim mons. Draženom Kutlešom, kojem je pripala čast privesti ovaj proces kraju.

- Što za Crkvu u Istri, Hrvatskoj i univerzalnu Crkvu znači proglašenje sluge Božjeg Miroslava Bulešića blaženim?

- Za sve vjernike u Porečkoj i pulskoj biskupiji proglašenje blaženim Miroslava Bulešića je povijesni događaj koji je razlog naše velike radosti i utjehe. Beatifikacija sluge Božjega Bulešića ima za nas posebno značenje jer nas podsjeća na ispravljanje nepravdi počinjenih od totalitarističkih ideologija i režima, čiji su spomenici koncentracijski logori smrti, neobilježene grobnice nasilno ubijenih u jamama i šumama, lažni sudski postupci protiv istine i slobode savjesti.

U osobi novoga blaženika spaja se cjelokupna tragedija koja je pogodila pučanstvo Istre, Hrvatske i Europe tijekom prošlog stoljeća obilježena trima velikim neljudskim sustavima: fašizmom, nacizmom i komunizmom.

Ovom beatifikacijom odaje se priznanje istini i njegovoj žrtvi pred poviješću, ali i sadašnjošću. Uzdizanjem svećenika Katoličke crkve u Hrvatskoj u razdoblju za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na čast Oltara, znači ujedno priznanje svim žrtvama i mučenicima iz fašističkog, nacističkog i komunističkog režima u Istri. U beatifikaciji don Miroslava univerzalna Crkva će dobiti, kao i cijeli svijet, novog blaženika i mučenika "Crkve šutnje". U kršćanskoj Europi, u kojoj su znakovi vjere sve manje vidljivi, a u kojoj napreduju praktični materijalizam i sekularizam, veoma je važno za Crkvu da se pokažu i vrednuju uvijek prisutni plodovi svetosti. Stoga je beatifikacija don Miroslava za nas znak nade i optimizma te potvrda crkvene plodnosti.

U proglašenju blaženim Miroslava Bulešića prepoznajemo pobjedu Kristova evanđelja nad totalitarnim ideologijama; pobjedu Božjih prava i savjesti nad nasiljem i ugnjetavanjem; pobjedu praštanja i pomirbe nad mržnjom i osvetom. Budući blaženik, kako reče bl. Ivan Pavao II. na beatifikaciji bl. Alojzija Stepinca, "na taj način predstavlja Hrvatsku koja želi oprostiti i pomiriti se, očistivši sjećanje od mržnje i pobjeđujući zlo dobrim". (V. MEDVEDEC, snimila J. PREKALJ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter