Bulajicu i Zafranovicu nagrada "50 godina"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva velika hrvatska režisera, Veljko Bulajic i Lordan Zafranovic, dobitnici su ovogodišnje nagrade "50 godina" koju dodjeljuje Motovunski filmski festival (MFF). Bit ce im dodijeljena u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala od 28. srpnja do 1. kolovoza, na kojem ce dvojica redatelja biti pocasni gosti.

U obrazloženju se spominje da ova dva autora "imaju više razlika nego slicnosti, ali ih povezuje da su film odabrali još u najranijoj mladosti i ostali mu vjerni cijeli život, a upravo je to smisao, odati pocast profesionalcima cija je upornost opstajanja u nemirnim vodama filmske industrije nadišla pola stoljeca".

Njihovi su opusi plodni, filmovi su bilježili rekordne gledanosti, bili su na velikim festivalima, suradivali su s najvecim glumackim imenima, ali su ih pratile i kontroverze, usponi i padovi u bogatoj karijeri. Bulajica pamtimo po "Bitki na Neretvi", spektaklu jugoslavenske kinematografije koji je bio nominiran za Oscara i za koji je plakat izradio Picasso, ali je vec i za prvijenac "Vlak bez voznog reda" (nedavno prikazan na HRT-u) dobio Zlatnu Arenu u Puli i bio u glavnom programu Cannesa. U gotovo šest desetljeca neprekinute karijere Bulajic je snimio dvanaest dugometražnih igranih filmova, a u Motovunu ce se prikazati "Uzavreli grad".

Zafranovica publika pamti kao MAFAF-ovca s kratkim i eksperimentalnim filmovima gdje je stekao zvanje majstora amaterskog filma, a završio je prestižnu prašku FAMU gdje je predavao kao magistar režije. Autor je više od 80 filmova, a najviše je priznanja zaslužio ratnom trilogijom, od koje je "Okupacija u 26 slika" prikazana u glavnoj selekciji Cannesa.

Nagradu "50 godina" dosad su dobili Branko Bauer, Tomislav Pinter, Vatroslav Mimica, Borivoj Dovnikovic Bordo, Radojka Tanhofer, Ivanka Forenbacher, Fedor Škubonja, Relja Bašic, Zvonimir Berkovic, Želimir Zagotta, Željko Senecic, Duško Jericevic, Semka Sokolovic Bertok, Vanja Drach, Marija Kohn, Šime Šimatovic, Mia Oremovic, Nedjeljko Dragic, Ivo Krištof i Miljenko Prohaska. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter