Bulajićev "Bijeg do mora" prvi visokobudžetni film o Istri

Veljko Bulajić i Valter Flego
Veljko Bulajić i Valter Flego

U tijeku su pripreme za snimanje novog filma "Bijeg do mora" višestruko nagrađivanog redatelja Veljka Bulajića, a koji će ujedno biti prvi visokobudžetni film o Istri, njezinim ljudima, običajima i povijesti. Tim se povodom u ponedjeljak u sjedištu Istarske županije u Puli Veljko Bulajić susreo s istarskim županom Valterom Flegom, ravnateljicom Istarske kulturne agencije (IKA) Aleksandrom Vinkerlić i županijskim pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom.

Film "Bijeg do mora", u produkciji Gral Filma, za koji pripreme traju već par godina, Istarska županija je od prvog dana podržala smatrajući kako će dodatno doprinijeti promociji Istre. Naime, film će autentično prikazati Istru, kroz njezinu materijalnu i nematerijalnu baštinu, a predstavit će i ruralni dio, odnosno vizure manje poznatih sredina unutrašnjosti. Stoga, župan Flego smatra kako je riječ o značajnom projektu, višestrukih koristi za Istru.

- Kroz film će gledatelji imati priliku upoznati Istru iz doba Drugog svjetskog rata, kao i onu noviju, naše običaje, govor, nošnju, glazbu…Također, u filmu će biti angažirani građani, što kroz niz gospodarskih usluga i stručnu pomoć, a što kroz statiranje, kazao je župan Flego naglasivši kako Istarska filmska komisija, u ulozi domaćina na terenu, pruža niz servisnih usluga.

Veljko Bulajić upoznao je župana s radnjom filma koja se događa u burno vrijeme Drugog svjetskog rata i u današnje vrijeme. Glavni lik, njemački vojnik, preko cijele Istre bježi od partizana, a uz to se zaljubi u Hrvaticu koja je u ratu ostala udovica. Suradnju na razvoju scenarija potpisuje i istarski publicist Milan Rakovac. Početak snimanja filma planiran je za početak iduće godine, a premijera je najavljena za kraj 2017. godine. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter