Bulajić u Istri bira lokacije za film "Bijeg do mora"

Veljko Bulajić i scenograf filma Damir Gabelica na Rtu Kamenjaku (Stanko Herceg)
Veljko Bulajić i scenograf filma Damir Gabelica na Rtu Kamenjaku (Stanko Herceg)

"Tijekom ovog tjedna počele su u Istri pripreme za snimanje novog filma Veljka Bulajića "Bijeg do mora" u produkciji Gral Filma," izvijestila je Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica Istarske kulturne agencije čiji je dio i Istarska filmska komisija. Sudeći prema fotografijama, Veljko Bulajić, višestruko nagrađivani redatelj, kojem je nedavno na Festivalu jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu uručeno priznanje SEE filmska legenda, je tijekom boravka u Istri sa suradnicima posjetio Malu Učku, Rt Kamenjak, Fažanu i Kršan.

Film "Bijeg do mora" međunarodna je koprodukcija Hrvatske i Crne Gore, a u tijeku su pregovori o sudjelovanju Makedonije i Slovenije. Film donosi priču o njemačkom vojniku koji je protiv svoje volje mobiliziran i bačen na ratište, u ovom slučaju tadašnju Jugoslaviju. Glavni lik u filmu preko cijele Istre bježi od partizana koji ga žele ubiti. Uz to se i zaljubi u Hrvaticu koja je u ratu ostala udovica.

Suradnju na razvoju scenarija potpisuje i istarski publicist, Milan Rakovac.

- Najveći dio filma će se snimati u Istri, a radnja filma se događa u burno vrijeme Drugog svjetskog rata i u današnje vrijeme.

U tijeku je pregled i izbor detaljnih lokacija za snimanje filma u kojemu će biti prikazani najinteresantniji pejzaži i povijesni objekti, ambijenti sela i gradova, obale mora i unutrašnjosti Istre, ističe Aleksandra Vinkerlić te napominje da "elaboracija scenarija i lokacija za snimanje filma uključuje izbor nekoliko karakterističnih sela u Istri u kojima se događa radnja filma (s manjim, ali nužnim scenografskim adaptacijama), izbor nekoliko različitih krajolika u kojima će se odvijati radnja filma, izbor raznolikih pejzaža u Istri kao pasaža u filmu, gradova u daljini, te ambijenta jednog grada na moru u kome se događa dio radnje filma u današnje vrijeme."

U filmu će igrati glumci iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije, a u realizaciji filma bit će angažirani i brojni suradnici iz Istre.

Pripreme filma trajat će do kraja godine, snimanje se planira početkom 2017. godine, a premijera je zakazana za kraj 2017.

- Pružanjem niza servisnih usluga na terenu; od prijedloga lokacija do kontakata s lokalnim stanovništvom, gospodarstvenicima i pružateljima usluga uključila se od samog početka i Istarska filmska komisija, koja je prepoznala promotivni i gospodarski potencijal filma za Istarsku županiju. Financijsku potporu filmu dodijelio je HAVC-Hrvatski audiovizualni centar iznosom od 4,2 milijuna kuna, a vjeru u uspjeh ovog filma iskazali su, podrškom filmu Veljka Bulajića, i Istarska županija te Turistička zajednica Istarske županije, ističe Aleksandra Vinkerlić. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter