Bulajic traži zabranu "Tita"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugo ocekivan i pompozno najavljivan dokumentarno-igrani serijal "Tito" Antuna Vrdoljaka mogao bi, nakon samo cetiri emitirane epizode od njih 12, biti naprasno skinut s programa HTV-a.

Kako neslužbeno doznajemo, filmski redatelj Veljko Bulajic angažirao je odvjetnika Orsata Miljenica da od Trgovackog suda u Zagrebu zatraži donošenje privremene mjere obustave daljnjeg prikazivanja serije u produkciji Mediteran filma i HTV-a, dok se ne riješi tužba zbog povrede Bulajicevih autorskih prava uslijed Vrdoljakova nedopuštenog korištenja metrijala iz njegove serije "Titovi memoari" snimane za TV Zagreb.

Hoce li sud donijeti privremenu mjeru obustave emitiranja moglo bi se znati vrlo skoro. No bilo obustave ili ne, izvjesno je da celnike HTV-a ceka težak sudski postupak koji bi ih u konacnici mogao koštati i novca i ugleda. Valja podsjetiti da se vec nakon prve emitirane epizode serije "Tito" Bulajic oglasio kazavši da je prilicno neubicajeno tako obimno korištenje materijala iz njegove serije.

Dodao je i da je tek pred emitiranje prve epizode bio obaviješten da ce se njegov materijal koristiti u seriji, ali nije mu receno u kojoj kolicini i po kojim osnovama. No, odluka o traženju sudske obustave emitiranja i podnošenju tužbe zbog povrede autorskih prava uslijedila je tek nakon novog detaljnog pregleda 4 epizode iz serije "Titovi memoari" i 4 dosad emitirane epizode "Tita" te nakon što se celni ljudi HTV-a nisu udostojili odgovoriti na dopis kojim Bulajic i Miljenic predlažu sastanak ne bi li se zajednicki našao izlaz iz ove situacije. Stoga ce Bulajic zaštitu tražiti i od Programskog vijeca HRT-a.

Na HTV-u su, nakon prve epizode, svaku odgovornost sa sebe skidali govoreci da se producentska kuca Mediteran film obvezala riješiti sve vezano uz autorska prava. Da se ovo stajalište u meduvremenu mijenja, možda i zbog tumacenja da je onaj tko emitira seriju dužan paziti da nicija autorska prava ne budu povrijedena, svjedoci informacija s Prisavlja da je jucer na inicijativu direktora programa HTV-a Domagoja Burica odluceno da se osnuje strucna komisija cija bi zadaca bila ispitati je li HTV kupnjom Vrdoljakova serijala dobio kvalitetu adekvatnu uloženom, a uloženo je oko milijun eura.

Štoviše, saznajemo da bi se komisija, osim kvalitetom serije, trebala pozabaviti i faktografijom koja je po ocjeni povjesnicara posve kriva, baš kao i nacinom na koji je Vrdoljak koristio arhivu HRT-a i to ne samo kadrove iz Bulajiceva filma, vec i nekih drugih uradaka ove kuce.

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanic jucer nije mogao ovu informaciju službeno potvrditi, baš kao ni onu da se urednica dramskog programa Lada ?idic odbila potpisivati pod seriju dok god komisija ne završi posao. Kako na HRT jucer još nije stigao službeni glas o Bulajicevoj tužbi, nitko ni ne pomišlja na samoinicijativno privremeno skidanje serije s programa.

Bez odgovora je ostao i upit cemu osnivanje komisije post festum, baš kao i razrješenje dileme kani li komisija u istraživanju ici barem 3 godine daleko, odnosno sve do trena kada je Vrdoljak s tadašnjim celništvom HRT-a pod komandom Mirka Galica dogovorio serijal kojem su samo cetiri epizode trebale biti kontroverzne koliko i život glavnog mu junaka Tita.


Podijeli: Facebook Twiter