Bulajic redatelj humanist 20. stoljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna liga humanista nagradila je Veljka Bulajica Zlatnom poveljom "Redatelj humanist 20. stoljeca" koju je, zajedno s Andrzejom Wajdom i Costom Gavrasom, dobio za mirovni angažman u vrijeme rata na ovim prostorima, iskazan prilikom napada i blokade Dubrovnika, kao i u vrijeme opsade Sarajeva.

"U svim svojim filmovima, od 'Vlaka bez voznog reda' do 'Libertasa', trudio sam se biti objektivan tumac povijesnih i suvremenih dogadanja, a istovremeno i blizak gledatelju", istaknuo je Bulajic.

Dodao je da je to prvi put da Medunarodna liga humanista, osnovana 1976. u Philadelphiji, dodjeljuje nagrade filmskim redateljima koji su kroz svoje filmove upozoravali na politicke i ratne sukobe u svojim zemljama.

Osim za cjelokupni rad, hrvatski, poljski i grcki redatelj nagradeni su upravo za zalaganje u vrijeme rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Odluka o dobitnicima povelje donesena je, pod predsjedanjem dr. Elisabeth Rehn, prije mjesec dana, no Bulajic još ne zna kojom ce mu prigodom i kada biti urucena. (M. C.)


Podijeli: Facebook Twiter