Bukovceve umjetnine zauvijek izgubljene?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pored provjere autenticnosti, sve umjetnine privremeno oduzete obitelji Sanader proci ce i tzv. sigurnosnu provjeru, odnosno usporedit ce ih se s domacim i medunarodnim potražnim evidencijama da bi se utvrdilo potražuje li itko neku od umjetnina kao nestalu ili ukradenu.

Kako su našem listu jucer potvrdili izvori upuceni u istragu, policija i tužiteljstvo dosad nisu zabilježili zapljenu umjetnina ovakvih razmjera. To je i razumljivo jer su umjetnicka djela obitelji Sanader privremeno oduzeta po clanku 82. Kaznenog zakona, koji omogucuje tzv. prošireno oduzimanje imovine, odnosno naplatu i od one imovine za koju vlasnik ne može dokazati vjerojatnim da ju je stekao zakonito.

Umjetnicka djela oduzeta Sanaderovima trenutno su deponirana u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje ce se najprije utvrditi njihova autenticnost te potražuje li ih itko. Sve umjetnine prethodno su prilikom zapljene evidentirane i fotografirane do važnih detalja, ukljucujuci i potpise umjetnika. Sanaderova zbirka bit ce usporedena i s popisom umjetnina nestalih iz Muzeja grada Splita buduci da su prošlih dana pojedini antikvari javno izražavali sumnje da su umjetnine iz tog muzeja završile kod obitelji Sanader.

Kolekcija umjetnina Sanaderovih dobrim dijelom se sastoji od darova uz koje su bile priložene i posvete, a kako su to vec i ranije tvrdili strucnjaci za likovnu umjetnost, radi se o zbirci koja ne iskace iz prosjecnih kolekcionarskih okvira. Medu vrednijim djelima u Sanaderovoj zbirci nalaze se slike clanova minhenskog kruga, a u kolekciji je i pokoje djelo Ljube Babica. Zapravo, pet djela Vlahe Bukovca za kojima je MUP raspisao potragu predstavljalo je krunu Sanaderove zbirke i bile su procijenjene na 230 tisuca eura.

Premda je za tim Bukovcevim djelima raspisana potraga, mala je vjerojatnost da ce biti nadena. Potencijalni kupac sasvim sigurno nema namjeru rastati se od vrijednosti koju je platio, ali MUP-ova potraga znatno ce otežati prodaju traženih Bukovcevih ulja na platnu jer ce sad biti znatno rizicnije izložiti ih u nekom antikvarijatu ili galeriji.


Podijeli: Facebook Twiter