Bukalini i ostalo u Kašteliru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanimljivo, poucno, a nadasve duhovito, cak i bez rijeci. Izložba je to posvecena bukalinima, ali i lavandinima, priboru za osobnu higijenu, odnosno brijanje, koje su ne tako davno koristili Kaštelirci.

Izložba je priredena u sklopu Gramperijade, tradicionalne kaštelirske fešte od krumpira, u kuci zad place, ali zaslužuje posebnu pažnju. Ponajprije zato jer donosi na vidjelo predmete koji su odbaceni i zaboravljeni, a nema tome dugo da je život bez njih bio nezamisliv.

Najviše je onih obicnih bukalina - bijelih, emajliranih s plavim rubom. Na izložbi ih je razlicitog stupnja ocuvanosti, ovisno o tome i koliko su dugo služili svrsi prije no što su "odbaceni". Bogatije obitelji imale su keramicke, a neke i porculanske bukaline, odnosno setove za osobnu higijenu.

Posebno su zanimljivi bukalini u drvenim postoljima, kao i starinski umivaonici u razlicitim inacicama - od uobicajenih limenih stalaka, do minijaturnih emajliranih i oslikanih, koji su prave dekorativne skulpture.

Kutak za brijaci pribor pokazuje niz solidnih, redom Solingenovih britvica, potom brus u drvenom postolju i kožni remen na kojem se oštrila britva. A kako se nekada pomagalo bolesnicima u obavljanju nužde, svjedoce plasticne i limene "guske" te sprave za klistiranje.

Nemali interes, i s pravom, privukla je ova duhovita izložba u kuci koja posljednjih godina funkcionira kao prostor koji, na veselje Kašteliraca, iz zaborava vraca djelice lokalne tradicije i nacina života.


Podijeli: Facebook Twiter