Buka štemanja tjera turiste


Ako je suditi prema situaciji na terenu, građevinari i iznajmljivači objekata u turističkoj sezoni teško mogu iznaći kvalitetan kompromis na dobrobit obiju strana. Naime, našoj se redakciji ovih dana konstantno javljaju ogorčeni stanovnici s područja općine Medulin, žaleći se na buku koja dopire s gradilišta, pitajući se zbog čega gradnja nije zabranjena tri sezonska mjeseca, kao što je bila sve do ove godine. Činjenica je, naime, da je, u postupku koji je pokrenuo Ceh graditeljstva Udruženja obrtnika Pule, Visoki upravni sud još 28. veljače ove godine ukinuo odluke općina Medulin, Fažane i Ližnjan o zabrani građevinskih radova u sezoni.

Sud "srušio" odluku općina

Prema Cehu, riječ je o nezakonitim odlukama općina koje su, tvrde građevinci, u članku 132. Zakona o gradnji prekoračile zakonsku ovlast tako što su proširile obuhvat građevinskih radova koji se ne mogu izvoditi u sezoni. Općine su stoga morale uskladiti svoje odluke sa sudskim rješenjem pa je tako i Općina Medulin 30. lipnja donijela odluku kojom se od 1. lipnja do 15. rujna zabranjuju zemljani radovi na gradilištima koji se obavljaju uz upotrebu teške građevinske mehanizacije, kao i podizanje konstrukcije građevine, odnosno izgradnja temelja, zidova, međukatne i krovne konstrukcije te betoniranje.

Međutim, u odluci se ne navodi koji su građevinski radovi dozvoljeni, jesu li to samo oni tihi radovi, poput soboslikarskih. Ne spominje se, recimo, zabrana bučnih radova unutar podignutog objekta, poput upotrebe brusilice ili pak štemanja koji mogu zagorčati boravak turista. Upravo nam se na taj problem požalio Igor Karasi koji u Pomeru iznajmljuje apartman na idiličnom brežuljku s lijepim pogledom na more. Kuća pored njegove je, veli, podignuta još prije 20-ak godina, a sada se, dodaje, izvode bučni unutarnji radovi zbog kojih su mu turisti pobjegli. Pritom izvođač nije u prekršaju jer ne gradi temelje, niti objekt, a nikakav mu propis ne zabranjuje unutarnje radove.

- Nikad dosad nije bila moguća nikakva gradnja u sezoni. Gost prijeđe 1.600 kilometara, dođe iz Belgije i želi se odmoriti, a ovdje ga dočeka zvuk pneumatskog čekića i brusilice. Zbog buke su mi otišli gosti, što je gubitak od sedam noćenja. No, posljedice su dalekosežne jer ću zaraditi negativne kritike na Booking.comu, a šteta će biti nepopravljiva. Obratio sam se Općini, gdje su mi rekli da pokušam razgovarati s izvođačem koji je obećao da će radovi trajati dva dana, a evo, produžili su se na mjesec dana, požalio nam je Karasi, koji nam je poslao i videosnimak "spornog" objekta iz kojeg se čuje iritantan zvuk brusilice. Doduše, za našeg jučerašnjeg obilaska nije se čuo nikakav zvuk, a Karasi nam objašnjava da se uspio dogovoriti s izvođačem da radovi traju od 12 do 16 sati, dok su gosti na moru. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter