Buka iz diskoklubova onemogućuje odmor stanarima

Stanari koji stanuju u blizini diskokluba Uljanik zbog preglasne glazbe više ne mogu normalno živjeti (Arhiva)
Stanari koji stanuju u blizini diskokluba Uljanik zbog preglasne glazbe više ne mogu normalno živjeti (Arhiva)

Nedavno smo pisali o očajnim stanarima koji stanuju u blizini diskokluba Uljanik, a koji zbog preglasne glazbe više ne samo da ne mogu normalno živjeti, već su mnogi i oboljeli. Oni, ali i drugi Puljani koji žive u blizini bučnih ugostiteljskih objekata, njih 50-ak, nedavno su pri udruzi Zelena Istra oformili Grupu za reguliranje problema buke te održali i konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na svoje probleme te Gradu Puli i policiji uputili zahtjeve koji bi omogućili rješavanje problema.

Tvrde da osnovni problem predstavlja gradska Odluka o lokacijama i uvjetima za održavanje javnih skupova i manifestacija na području grada koju je Gradsko vijeće usvojilo 2008. Njome je dopušteno prekoračenje dozvoljenih razina buke do 95 decibela (buka jurećeg vlaka) do tri ujutro, iako koncerti stvaraju buku i do 120 decibela. Smatraju spornim i to što Grad rad ugostiteljskih objekata proglašava javnom manifestacijom.

Navode primjer Uljanika koji je, "uz svesrdnu podršku Grada", svoju redovnu djelatnost četvrtkom, petkom i subotom pretvorio u "javnu manifestaciju". Stoga od Grada zahtijevaju da izmijeni po njima spornu odluku i da se onemogući održavanje javnih manifestacija u ugostiteljskim objektima jer se, tvrde, one trebaju održavati na javnim površinama te navode i pogodna područja udaljena od stambenih zona (Monumenti, Punta Cristo i slična mjesta).

- Tražimo da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama uskladi s kućnim redom zgrade, koji bi trebao omogućiti barem noćni odmor stanarima (poslije 23 sata), rekla je Inge Bajić, koja stanuje tik do diskokluba Uljanik.

Od policije zahtijevaju da održava javni red i mir i odlučnijim mjerama onemogući bučna okupljanja na mjestima kao što su ulaz u Uljanik, park Monte Zaro te druga okupljališta. Napominju da Uljanik nije jedini problem, jer im smeta i buka koja dopire s Valkana, Danteovog trga, Podrooma, pa i iz Arube.

Novinari su odgledali i dva snimka nastala u jedan, dva ujutro u dnevnim boravcima stanara koji žive u blizini Uljanika. Na snimku se vide upaljeni televizori, a u pozadini trešti glazba s rock koncerata. Ton s TV-a se ne čuje. Tražeći ustavno pravo na miran san, nekoliko je članova Grupe iznijelo svoje probleme. Zlata Kušmić kaže da se razboljela nakon 13 godina bezuspješne borbe s bukom koja dopire iz bara Podroom.

- Imam problema s tlakom i srcem i ne mogu dobro obavljati radne zadatke zbog neispavanosti. Obraćali smo se Gradu, raznim službama, Vijeću, inspekcijama, Državnoj upravi, ali bezuspješno. Po tri puta u jednoj noći zovemo policiju, a ona prebacuje lopticu ne druge. Što je najgore, noću se glazba pojačava. Voditelj Podrooma čak me prijavio jer sam zvala policiju, priča Kušmić.

Vera Gruevska koja stanuje pored Uljanika kaže da joj je ovaj klub noćna mora te da je zbog njega oboljela od visokog tlaka i aritmije, pored melanoma koji liječi već osam godina. Aleksandra Dejanović koja stanuje na Monte Zaru pozvala je novinare da dođu u njen stan u četvrtak navečer.

- Kad je "Viva la Pola" ni uz zatvorene prozore ne čujem TV. Do tri je buka iz Uljanika, a poslije ispod mog prozora. Iza tog Uljanika stoji netko tko ima veliku korist, kaže Dejanović. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter