Bujština se mora obračunati s američkim cvrčkom

Vinogradari su obvezni provoditi mjere suzbijanja (Neven LAZAREVIĆ)
Vinogradari su obvezni provoditi mjere suzbijanja (Neven LAZAREVIĆ)

Krajem ovog i početkom idućeg tjedna potrebno je provesti tretiranje protiv cikada, odnosno američkog cvrčka, prijenosnika štetnog organizma Grapevine flavescens doree MLO koji uzrokuje zlatnu žuticu vinove loze. Fokus je uglavnom usmjeren na žarišta te bolesti na Bujštini, a dipl. inž. agronomije Marina Kocijančić iz Poljoprivredne savjetodavne službe upućuje sve vinogradare s područja Istre, koji su prošle godine u svojim nasadima imali simptome zlatne žutice, da svoje nasade tretiraju sredstvima usmjerenih protiv tok kukca.

Lišće zeleno do konca vegetacije

- U Istri je na širem području i prošle godine potvrđena zlatna žutica vinove loze. Simptomi postaju vidljivi krajem lipnja, u srpnju i kolovozu. Kod većine sorata rubovi lišća se uvijaju prema dolje (kod malvazije ne) pa listovi u većini slučajeva poprime trokutast izgled. Kod bijelih sorata boja lišća je svijetlo zelena do zlatno žuta, a kod tamnih poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije. Lišće je krto i stiskom u ruci se lomi. Karakteristično je također da mladice ne dozrijevaju ravnomjerno, a najčešće ostaju potpuno zelene do kraja vegetacije, upozorava Kocijančić.

U Narodnim novinama su objavljene karte katastarskih općina gdje je fitoplazma potvrđena. U Istri se ona odnosi na sjeverozapad Poluotoka, a žarišta se nalaze na području Brtonigle, Buja, Nove Vasi, Lovrečice, Umaga, Novigrada, Tara, Vabrige, Kaštelira, Višnjana i Vižinade te njihovih susjednih katastarskih općina. Kao sigurnosno područje označen je teritorij od Poreča i Žbandaja na jugu, do Savudrije, Kaštela i Momjana na sjeveru. Na istok se demarkirano područje proteže do Oprtlja, Motovuna, Karojbe i Svetog Ivana.

Spriječiti pojavu i širenje fitoplazmi

Fitoplazme sa zaraženih na zdrave biljke prenose cikade, a bolest se može širiti i zaraženim sadnim materijalom. Kako direktnih mjera za suzbijanje fitoplazmi nema, potrebno je indirektnim mjerama, kao što su sadnja zdravog sadnog materijala i suzbijanje vektora, spriječiti pojavu i širenje fitoplazmi.

- Na zaraženim područjima potrebno je provoditi mjere zaštite usmjerene protiv američkog cvrčka, a vinogradare na to obvezuje i naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (NN 7/13). Za tu namjenu u Hrvatskoj su registrirani slijedeći insekticidi: Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D, Decis 2,5 EC, Dali te Cythrin Max, upozorava Kocijančić. Poljoprivrednici smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja, a podaci o njima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na web adresi http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Zbog zaštite pčela tretiranje je potrebno obavljati u vrijeme kada one ne lete, dakle u večernjim satima. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter