Bujština ne zaboravlja Tita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društvo "Josip Broz Tito" koje djeluje na Bujštini obilježilo je 55. obljetnicu posjeta maršala Tita Bujama. Zbilo se to 21. studenog 1954. godine, o cemu i danas svjedoci spomen-ploca na zgradi u središtu grada, na trgu koji je nakon toga dobio Titovo ime. On je tada održao govor i posjetio hrvatsku gimnaziju. Tom je prigodom proglašen pocasnim gradaninom Buja.

Organizatori ovog jubileja su u znak sjecanja priredili izložbu fotografija o Titu i njegovim posjetima Bujama i Istri. Josip Žmak, sudionik tih dogadaja, procitao je zapis tadašnjeg predsjednika Narodnog odbora kotara Buje Antona Voka, a tih se dana prisjetio i Silvano Posar, tadašnji tajnik Opcine.Ovom prigodom obilježena je i 10. obljetnica djelovanja Društva "Josip Broz Tito" Bujštine, na cijem je celu Lino Šepic. Danas u Istri djeluje deset društava Titovih štovatelja, a ono iz Bujštine okuplja 580 clanova.

- Svaki narod bio bi sretan da ima takvu licnost kao što je bio Tito, a ugledu Hrvatske može samo koristiti ako narod prihvati Tita kao pozitivnu osobu, kakav je uistinu bio, rekao je Šepic.

Svoja sjecanja na susrete s maršalom iznio je i Pino Degrassi, a sudionike akademije pozdravio je i bujski gradonacelnik Edi Andreašic. U kulturno-umjetnickom dijelu svecane akademije, u prepunoj velikoj vijecnici Puckog otvorenog ucilišta, sudjelovali su prigodnim pjesmama i recitacijama umaški zbor Vox Siparis, Armando Degrassi i Božidar Cakovic. Dodijeljene su zahvalnice i priznanja clanovima za aktivno sudjelovanje u radu društva.


Podijeli: Facebook Twiter