Bujština: Hitna služba nece biti reducirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom prijedlogu za reorganizaciju hitne medicinske pomoci, koji ce Istarska županija uputiti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, postojeci standard te službe na Bujštini nece biti smanjen.

U Umagu nece djelovati punkt T1 sa samo pet timova, kako je ranije predlagalo Ministarstvo, vec ce ostati postojecih osam timova, a nece biti ukinut ni hitni izvanbolnicki prijem, izvijestio je na sjednici Gradskog vijeca Oleg Kraljevic, predsjednik gradskog Odbora za obrazovanje, kulturu i sport, iznoseci sadržaj dopisa koji potpisuje nacelnik Županijske uprave Valerio Drandic.

Kraljevic je istaknuo da su upravo ta dva osnovna zahtjeva iznesena na sjednici Odbora, koju je s kolegom lijecnikom Damirom Kovacevicem, uz podršku predsjednika Vijeca Fabrizija Vižintina, sazvao pocetkom ožujka kako bi razriješili dileme, informacije i dezinformacije o toj izuzetno važnoj temi, zauzeli jasan zajednicki stav i zatražili konkretne odgovore. Sjednici su prisustvovali predstavnici gradova Buje, Novigrad i Umaga, Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i županijskog Odjela za zdravstvo i socijaljnu skrb. Spomenute su zahtjeve, zatim, u pisanom obliku Županiji uputili gradonacelnici i nacelnici s podrucja bivše Bujštine.

Iznoseci Drandicev odgovor, vijecnik je napomenuo i da postojeci standard hitne medicinske pomoci u Istarskoj županiji nije plod ugovora s HZZO-om, vec rezultat dodatnog financiranja iz sredstava Županije, gradova, opcina i turistickih zajednica te da je HZZO i dosad za podrucje Bujštine financirao pet timova, dok su za takozvani nadstandard, odnosno dodatna tri troškove pokrivali Županija, Grad Umag i sama HMP sredstvima koje dohoduje kao dio Istarskih domova zdravlja.



- Istarska županija kontinuirano kontaktira s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, i zadovoljna je suradnjom. Uvjereni smo da ce sutrašnja organizacija HMP-a predstavljati kvalitativan iskorak u odnosu na postojecu, procitao je Kraljevic, zakljucujuci da to ide u prilog i trecem njihovom zahtjevu - da se, ukoliko to bude moguce, razina usluge HPM-a u Umagu dodatno podigne. Ne krijuci zadovoljstvo takvim ishodom, istaknuo je da je to rezultat reakcije bujskih vijecnika, uz podršku gradonacelnika i njegove zamjenice, angažman gradonacelnika i nacelnika Bujštine te, prvenstveno, pobjeda svih gradana ovog podrucja.

Gradonacelnik Edi Andreašic je kazao da su na razini županije upravo zapocele konzultacije s voditeljima HMP-a i voditeljima ispostava Istarskih domova zdravlja, nakon cega ce konacan prijedlog reorganizacije biti upucen Ministarstvu zdravstva. "A Ministarstvo nema razloga prihvatiti nešto drugacije od onoga što mi trebamo i hocemo", komentirao je.

Vijecnik Franjo Pavlicek je spomenuo da prema njegovim informacijama raniji prijedlog s manjim brojem timova nije došao iz Zagreba, vec iz Pule, i to radi uštede, a Kovacevic objasnio da je Županija Bujštinu doista promatrala na drugaciji nacin, ali su nakon spomenutog sastanka i iznesenih stavova shvatili specificnosti i probleme tog teritorija.


Podijeli: Facebook Twiter