Bujski vijećnici se obrušili na Bio Agro

Ilustracija (S. M.)
Ilustracija (S. M.)

U drugom je pokušaju bujsko Gradsko vijeće prihvatilo rebalans ovogodišnjeg proračuna umanjivši ga za šest milijuna kuna ili 20 posto od prvotnog plana, na 23,7 milijuna. Na prošloj sjednici za to nije bilo dovoljno glasova, a jedna od najučestalijih kritika bila je na račun umanjenja daljnjih izdvajanja za društvene djelatnosti, udruge i klubove (socijalu, zdravstvo, školstvo, kulturu i sport) u iznosu od 119 tisuća (ili 10 posto tih rashoda), čega u novom, sad prihvaćenom prijedlogu više nema.

Kako je objasnila resorna pročelnica Loreta Makovac, najveća smanjenja na prihodovnoj strani odnose se na poreze i to na komunalni doprinos smanjen za 1,2 milijuna kuna, poreze vezane za promet nekretnina manje za 900 tisuća kuna, prodaju gradskih nekretnina umanjenu za 850 tisuća kuna te kapitalne pomoći države manje za 800 tisuća kuna.

Vijećnici su se ovaj put oštro obrušili na poljoprivrednu udrugu Bio Agro (čiji je predsjednik poznati maslinar i gradski vijećnik Franco Basiaco, koji već duže vrijeme ne prisustvuje sjednicama Vijeća), koja pri donošenju ovogodišnjeg budžeta nije podnijela zahtjev za dodjelu sredstava, pa u njega nije ni ušla, ali joj je rebalansom, koji je predložio gradonačelnik Edi Andreašić, dodijeljeno 98 tisuća kuna za sufinanciranje trećine cijene sadnica (po trećinu sufinanciraju Istarska županija i sami poljoprivrednici).

- Bio Agro mora promijeniti svoje ponašanje prema Vijeću, svojim članovima i svim građanima koji na vrijeme podnose zahtjev, kao i izvješće o svom radu. Trebamo im poslati poruku da želimo njihovo transparentno poslovanje, istaknula je Jasna Opačak (HDZ). Dragan Čirić (IDS) naglasio je da uvrštenje zahtjeva te udruge treba podržati, jer se radi o namjenskim sredstvima iz zakupa i prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, koji se tako vraćaju u poljoprivredu i omogućuju razvitak maslinarstva i vinogradarstva. Alen Višković (HSLS) je kazao da je i na odboru za poljoprivredu bio suzdržan u tom slučaju, jer traženu informaciju o tome tko je tih šest poljoprivrednika nije dobio. "Pod krinkom razvoja maslinarstva određeni broj ljudi radi za svoje interese. U četiri godine svog mandata nisam vidio ni jedan njihov izvještaj o radu", komentirao je.      Boris Jović (SDP) je podržao uvrštenje Bio Agra zato što smatra da nije u redu zbog neozbiljnosti vodstva udruge kažnjavati i druge poljoprivrednike. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter