Bujski vatrogasci proslavili blagdan sv. Florijana

DVD-ovci u mimohodu u Bujama (Luka JELAVIĆ)
DVD-ovci u mimohodu u Bujama (Luka JELAVIĆ)

Više od 30 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele Istre i susjedne Slovenije, tj. oko 220 gasitelja, proslavilo je ovog vikenda svog zaštitnika, sv. Florijana, na velikoj fešti koju je organizirao DVD Buje, uz pomoć kolega iz Sečovlja. Manifestacija je bila vrlo uspješna jer se u dva dana, odnosno u dvije koncertne večeri, pod šatorom kod Digitrona u Bujama okupilo više oko 2.500 vatrogasaca i građana željnih zabave.

Glavni dio programa odvijao se u subotu popodne, kada su vatrogasci, u pratnji Limene glazbe Zajednice Talijana iz Buja mimohodom od gradske palače krenuli prema župnoj crkvi sv. Servula, gdje su se na istoimenom trgu najprije postrojili, a zatim prisustvovali svetoj koncelebriranoj misi koju je predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša zajedno s osam svećenika.

Florijan je rođen u Austriji oko 250. godine poslije Krista. Kao mladić pridružio se rimskoj vojsci u kojoj je zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napredovao do mjesta časnika. Tadašnji vladari, rimski carevi Dioklecijan i Maksimijan voljeli su ga zbog njegovih sposobnosti rješavanja problema i rada s ljudima.

No, u to vrijeme, Florijan je mnogo trpio zbog svoje vjere. Iako časnik, otvoreno je priznavao svoje kršćanstvo u to izrazito nekršćansko vrijeme i odbio carevo naređenje da progoni kršćane, što ga je odvelo u smrt. Nakon što je njegovo tijelo pronađeno u rijeci Enns, dostojno je pokopan 4. svibnja 304.

Nedaleko od njegovog groba, 600 godina kasnije, sagrađen je samostan sv. Florijana, a ubrzo oko njega i istoimeno mjesto u današnjoj Austriji. Službeni zaštitnik gasitelja postao je početkom 19. stoljeća, kada se vatrogasci počinju organizirati u dobrovoljna vatrogasna društva.

- Što možemo naučiti od sv. Florijana? Ima li mučeništvo smisla? Sv. Florijan bio je vjeran svojoj vjeri. Imao je svoj put, slijedio ga do kraja i stoga nam može biti uzor, istaknuo je biskup, pomolivši se pred prepunom crkvom DVD-ovaca da ih njihov svetac štiti u tom teškom zanimanju, kao i njihove obitelji.

Velika vatrogasna zabava bujskih gasitelja počela je u petak dječjim radionicama za lokalne vrtiće, a zabavljao ih je i mađioničar. To nije bilo sve, jer su gasitelji demonstrirali sugrađanima svoje vještine, pokazali svoja vozila i kako funkcionira oprema.

Prve večeri u šatoru su svirali grupa Bukaleta i Night Express band, a u subotu se fešta nastavila uz popularnu klapu Sv. Florijan i nezaobilazne Koktelse. Veselica je trajala do jutarnjih sati. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter