Bujski Dani grožđa: Spašen tajni recept

(L. JELAVIĆ)
(L. JELAVIĆ)

Na starogradskom Trgu svetog Servula u Bujama za posjetitelje iz svih dijelova Istre i šire svoja je vrata otvorio Bakhov dvor - jedan je to od središnjih događaja Dana grožđa, najveće bujske manifestacije, čiji se počeci vezuju uz inauguraciju starog vinskog podruma Cantine sociale 1905. godine.

Sugestivan igrokaz okrunjen je gaženjem grožđa u ogromnoj bačvi. To već šestu godine za redom, uz posebnu koreografiju, čine bosonoge članice plesne sekcije lokalne Zajednice Talijana. Djevojke su ovaj put bile izložene nemalim opasnostima. Zarobili su ih zastrašujući, kapuljačama skriveni likovi Crnog vjetra, kojima je Sunce naredilo da ih ne puštaju iz tamnice ispod zvonika uz župnu crkvu sv. Servula sve dok ne otkriju tajni recept za bujsko vino Mistelu. No, djevojke su bile hrabre i ustrajne, spasile su ih Zvijezde koje su zazvali očajni vinogradari, a s njima je spašena i tajna Mistele koja će od grožđa pretvorenog u mošt nastati u podrumu mladog vinara Irenea Celege.

U igrokazu predvođenom glumicom Rosannom Bubola, koja je zajedno s Valterom Bassaneseom vodila i šaljive igre, odlično su se u ulozi Crnog vjetra snašli članovi kickboxing kluba, zvijezde su sa svojim svjetiljkama utjelovili speleolozi, a završno je veselje proteklo uz svirku limene glazbe ZT-a. Nastupili su i učenici Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis", Osnovne škole Mate Balote, članovi ZT-a "Dante Alighieri" iz Pirana, mladi pjevački talent Ivan Bottezar i Adriana Vascotto koja je čitala svoju dijalektalnu poeziju.

Nagrade za najveće grozdove dobili su Ivan Novosenik za malvaziju od 1.370 grama, Ezio Damiani za refošk od 768 grama te Ireneo Celega za muškat od 730 grama.

Nogometni turnir posvećen učitelju tjelesnog odgoja Mariju Bazjaku okupio je 16 muških i četiri ženske ekipe. Prvo je mjesto osvojila ekipa ZT-a Buje, ispred srebrnih Marušića, brončanog Oprtlja i Babići Boysa. Najbolji je golman bio Marco Škerlić, a najbolji igrač Renco Đurđević. U ženskoj konkurenciji najbolje su bile igračice Petrovije, a slijede Grožnjan, Dream Team iz Svete Marije Na Krasu i ZT Buje. Titulu najgolmanice ponijela je Karin Klabot, dok je najigračica Erika Pilat.

Dani grožđa su danas zaključeni defileom alegorijskih kola i velikom tombolom. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter