Bujska pijanistica Larisa Rojnić nagrađena u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U njemačkoj saveznoj državi Hessen, u gradu Fulda, održavala se u kolovozu po jedanaesti put međunarodna pijanistička akademija Pianale, originalan spoj Masterclass pijanističke edukacije, svakodnevnog tečaja njemačkog jezika, koncertiranja i natjecanja. Pianale je 2007. godine osnovala proslavljena njemačka pijanistica i pedagoginja Uta Weland.

Ugled natjecanja potvrđuje članstvo Pianala u europskoj mreži EMCY, kao i u Fondaciji Alink-Argerich. Na ovoj ljetnoj akademiji sudjeluju mladi pijanisti od 14. do 29. godine, profesori su im svjetski ugledni pedagozi, a osim nastave sudionici posjećuju i različite edukativne ustanove gdje imaju javne nastupe.

Činjenica da je Larisa Rojnić, mlada pijanistica iz Buja, učenica Umjetničke gimnazije u Kopru (mentorica joj je profesorica Valentina Češnjevar), primljena na takvu akademiju već je veliki uspjeh. Njezini profesori na Pianalu bili su William Fong (Royal Academy of London) i Zuzana Niederdorfer (Kunstuniversität Graz). No, sve se nije završilo na tome: na natjecanju pijanista do 18. godine starosti (kategorija Pianale Junior), među trinaest natjecatelja iz Kine, Japana, Engleske, Litve, Singapura, Austrije, Španjolske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske izabrano ih je četiri za finalni, završni koncert: Yumeka Nakagawa (Japan), Bradley Ng (Singapur), Madita Heigel (Njemačka) i Larisa Rojnić. Ulaskom u finale ti mladi pijanisti dobili su kao nagradu povrat cjelokupne kotizacije.

Koncert se održao 24. kolovoza u Starom Sveučilištu Fulda (Alte Universität Fulda). Nagradu žirija dobila je japanska pijanistica Nakagawa, dok je Larisa svojim nastupom zaslužila specijalnu nagradu udruge Soroptimist International Club Fulda, organizacije koja podupire kreativnost žena na različitim kulturnim i znanstvenim poljima. SI Club Fulda organizirat će Larisi Rojnić sljedeće godine samostalni koncert u Njemačkoj.

Ovo je samo jedan u nizu uspjeha šesnaestogodišnje pijanistice Larise Rojnić koja je osvojila već više od deset nagrada na regijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima (Trst, Nova Gorica, Piran, Poreč...). (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter