Bujska fešta grožđa u duhu prošlih vremena

Rosanna Bubola, Ana Pelko, Edi Andreašić i Valter Basanese (Mateo SARDELIN)
Rosanna Bubola, Ana Pelko, Edi Andreašić i Valter Basanese (Mateo SARDELIN)

Tradicionalna 110. proslava Dana grožđa u Bujama počinje u petak i traje do nedjelje, a organizatori ove godine naglašavaju duh prošlih vremena, obiteljska okupljanja te okupljanje 13 lokalnih vinara. Manifestacija su u vinogradu podno Buja predstavili gradonačelnik Edi Andreašić, Valter Basanese iz gradske Turističke zajednice te Ana Pelko iz bujskog Učilišta. Prije svih je bujska glumica Rosanna Bubola odjevena kao "vinska mušica" pozvala sve ljubitelje dobre kapljice i fešte da ovoga vikenda dođu u Buje.

Bakhov dvor u nedjelju

- Mogu slobodno reći da se nalazimo na području s najboljim vinogradima u Istri. Ove godine ima puno dobrog grožđa i očekujemo od vinara da naprave i dobro vino. Proslava u čast grožđu slavi se jako dugo, no fešta Dana grožđa veže se uz vinsku kantinu u Bujama koja je otvorena 1905. godine. Uz organizacijski odbor fešte grožđa, u pripremama je sudjelovalo i puno volontera, a imat će i humanitarni karakter - prihod od krostate će se pokloniti Centru za inkluziju, za nabavku kombija, kazao je Andreašić, podsjetivši da se za ovu prigodu pravi specifično i nekima neobično vino mištela.

Pelko je govorila o Jesenskom gospodarskom sajmu koji je kao lanjski novitet na proslavi bio vrlo uspješan te će i ove godine autohtone proizvode predstaviti 30-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Centralni događaj je u nedjelju kad se održava tradicionalna povorka u kojoj će biti 13 vinara s Bujštine. Bakhov dvor je pak sa subote prebačen u nedjelju i to prije tombole.

Basanese, koji je u organizaciji ove fešte duže od 30 godina, kaže da su bujski vinogradari još u stara vremena išli kod veleposjednika dogovarati cijenu nadnice, pa su čak i štrajkali, a kada bi cijenu dogovorili onda bi proslavili. Otud vuče korijene i ova fešta.

110 nota Buja

Posjetitelji će u Bujama imati prilike kušati istarsku kuhinju, ispijati dobra vina u novom kutku "Wine Pointu" te igrati tombolu. Već će se u petak održati dječji Ex tempore i marš po bujskim brežuljcima, a popodne je na programu turnir u briškuli i trešete a kreće i program "110 nota Buja" s klapama, folklornim skupinama, tamburašima, DJ-evima uz glazbu iz '60 do '90, do kasno u noć.

Tradicionalnu krostatu ove godine s 2.015 bobica izrađuje slastičarka Dragica Lukin. U sportsko-zabavnom dijelu predviđena je balinjerada, old timer show te malonogometni turnir "Mario Bazjak". U subotu će se održati dječji rukometni turnir, odbojkaški i rukometni susreti, a u nedjelju šahovski i teniski turnir te gađanje glinenih golubova i smotra mladih lovačkih pasa. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter