Bujne reljefne grudi - ironija, kic i kritika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeci se uobicajenom praksom - što neformalnije i opuštenije, sinoc je u Šikutima otvorena izložba Nikoline Ivezic, u organizaciji Šikuti Machinea. Tema izložbe pod nazivom "Bum-bum" svojevrsni je prikaz žene u stripovima iz 50-ih godina. Velike grudi, vruce hlacice i bezizražajnost lica, karakteristike su koje prve upadaju u oci posjetitelju. Ne bi li se dobilo na upecatljivosti, bujne su grudi protagonistica reljefno izradene kaširanim papirom, dok je ostatak slike izveden u tehnici ulja na platnu pa su time naglašene profinjenost i punina djela. Jasno uocljiva i dominantna, jarka crvena boja naglašava vec stvorenu atmosferu putenosti i erotizma, iako se po rijecima Ivezic dade zakljuciti da crvena boja nije bila korištena iskljucivo za tu svrhu.

- Poklopilo se da su na ovoj izložbi sve slike "crvene". Za ovu temu koristila sam i plavu boju, tako da nije bila baš namjera da radim samo s crvenom, veli Ivezic te dodaje da bi se odlicno uklopila i crvena lampa, no nije ju uspjela pronaci.

Depersonalizacija i stereotipne ženske figure navode posjetitelja na zakljucak da je izložba kritika macistickom pogledu na ženu. S time se donekle slaže i Ivezic, iako napominje da su kicaste strip-žene iz 50-ih njoj bile umjetnicki i slikovno zanimljive pa su time i "zaslužile" da ih likovno obradi.

- Htjela sam se ironijski izraziti, slicno kao što se ironijski izražavam "Bojankom za odrasle" u kojoj prikazujem erotske i pornografske slike. Stvar je u tome da želim nasmijati, a neki doista tako i reagiraju kad vide moje radove, kaže Ivezic napominjuci da je ovakva tehnika likovnog izražavanja zapravo nova faza u njenom radu.

Iako šikutska mašinerija cesto zna ugostiti zanimljive glazbenike, slikare i pjesnike, takoder je cesta pojava da se okupi tek desetak posjetitelja. Darka Pekicu, organizatora manifestacije, ta cinjenica ne brine puno jer on Šikuti Machine vidi prvenstveno kao neformalno druženje i pravo slavljenje umjetnosti.

- Želimo biti što spontaniji, što kreativniji i opušteniji pa se ne uzdamo toliko u medijsko oglašavanje i ne patimo od toga da imamo otvorenje izložbe s kriticarom koji prisutnima tumaci o cemu se radi. Oni koji cijene iskljucivo umjetnost doci ce na izložbu u Šikute. Osim toga, pojedincu nitko ne treba tumaciti djelo – ono mu se ili svida ili ne svida, zakljucuje Pekica. Dodao je na kraju da je jedan od sljedecih gostiju Andelo Božac s izložbom fotografija.


Podijeli: Facebook Twiter