Buje: Za rekonstrukciju OŠ Mate Balote 20 mil. kuna

Za školu u Bujama Grad će godišnje plaćati 278 tisuća kuna s PDV-om (K. FLEGAR)
Za školu u Bujama Grad će godišnje plaćati 278 tisuća kuna s PDV-om (K. FLEGAR)

S trinaest glasova za i jednim suzdržanim bujski su vijećnici na protekloj sjednici prihvatili projekt javno-privatnog partnerstva službenog naziva "Istarska županija i Grad Poreč - škole", kojim će se rekonstruirati i izgraditi četiri školske zgrade u Istri. Uz onu Osnovne škole Mate Balote u Bujama za koju se planira rekonstrukcija i dogradnja, tu su još i izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Puli, izgradnja nove zgrade i sportske dvorane škole na Finidi u Poreču, te rekonstrukcija i dogradnja područne škole u Žbandaju. Naziv projekta proizašao je iz činjenice da je Istarska županija osnivač pulske i bujske škole, a Grad Poreč dviju škola, buduće i postojeće na svom području.

Grad sufinancira deset posto

Projekt je pred bujskim vijećnicima objasnila pročelnica županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Patricija Smoljan. Istaknula je da je Vlada prošle godine usvojila okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) u vrijednosti 14,9 milijardi kuna. Riječ je o programu koji se odnosi na javne građevine, od čega su najveći segment upravo škole, za koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pripremilo katalog s 388 objekata, za koje bi vrijednost investicija bila 6,23 milijarde kuna. Vremenski rok programa uključuje dvije godine za pripremu i izgradnju te 25 godina uporabe izgrađenih objekata. Godišnja naknada podmiruje se najvećim dijelom iz državnog proračuna, te manjim dijelom iz županijskog i općinskih ili gradskih proračuna.

Za OŠ Mate Balote u Bujama to obuhvaća rekonstrukciju postojeće zgrade, dogradnju u zapadnom ulaznom i sjeveroistočnom dijelu s pet učionica i pet kabineta, uz izgradnju potpornog zida te opremanje i uređenje okoliša. Ukupna bruto površina škole iznosit će 3.247 kvadrata, od čega 1.003 novoizgrađene površine. Kapitalni troškovi iznosit će 20 milijuna kuna s uključenim PDV-om.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter