Buje: Srednjoškolci planiraju volonterske akcije


Prvom od dvanaest planiranih radionica namijenjenih srednjoškolcima, održanom minulog vikenda u Bujama, započela je jedna od središnjih aktivnosti projekta Razvoj volonterstva u Istri - Umag i Buje povezani volontiranjem, kojeg uz financiranje Ministarstvo socijalne politike i mladih, Istarske županije i Grada Buja, kao partneri zajedno provode gradovi Umag, Buje i Pučko otvoreno učilište Buje, te Volonterski centar Istre.

Ovaj ciklus edukacijsko-motivacijskih radionica za mlade posvećen je volonterstvu i aktivnom građanstvu, a u prvoj radionici sudjelovalo je trideset i troje učenika Srednje škole Vladimira Gortana iz Buja i Gospodarske škole Buje, dok će u naredne radionice biti uključeni i učenici Srednje talijanske škole u Bujama. Voditelji radionica su Elvis Fekete, voditelj ureda Volonterskog centra Istra, i Ana Pelko, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Buje.

Pomoć za starije i nemoćne

U opuštenom druženju i izuzetno fokusiranom radu na promišljanju volonterstva u zajednici, srednjoškolci koji su se dobrovoljno prijavili za sudjelovanje u ovim radionicama razgovarali su o mogućnostima za volontiranje u zajednici, o važnosti uključivanja građana u razvoj društva, te o pozitivnim učincima volontiranja na razvoj osobe.

Voditelji su sudionicima predstavili zakonski okvir volonterstva u Republici Hrvatskoj, modele evaluiranja i valoriziranja volonterskog rada u zajednici te dobrobiti volontiranja za samog volontera, ali i za zajednicu u kojoj djeluje. Mladi sudionici radionice isticali su kako imaju potrebu pomoći u radu domova za starije i nemoćne, u zaštiti napuštenih životinja ili kroz rad sa životinjama u rehabilitaciji potrebitih, a prošlogodišnje poplave u Slavoniji također su većinu sudionika motivirale da se na razne načine uključe u volonterske akcije.

Bujski su srednjoškolci govorili o svojim motivacijama za volontiranje, te svoje kolege koji se tek spremaju za svoje prvo volontersko iskustvo primjerom pozvali da i sami propitaju svoju ulogu u društvu.

Hrvatska volontira

- Sudionici su pokazali značajnu socijalnu osjetljivost i već u prvoj fazi edukativnog ciklusa predložili desetke hvalevrijednih inicijativa na kojima se žele aktivirati, rekao nam je Elvis Fekete iz Volonterskog centra Istre i naglasio da je projekt napokon ušao u zanimljivu fazu provedbe i zaista veseli velik odaziv srednjoškolaca na radionice.

Priželjkujemo jednako takav interes i nastavnika u aktivnostima koje su planirane za njihovo uključivanje, a posebno bi se htjeli zahvaliti profesorici Lari Schiavuzzi, koja je koordinator grupa sudionika, te ravnateljima i stručnim suradnicima srednjih i osnovnih škola što su prepoznali i bezuvjetno podržali provedbu ovog projekta, kao i gradovi Umag, Buje i Pučko otvoreno učilište Buje, rekao je on.

U nastavku projekta nakon uvodnih radionica svih će pedesetak polaznika zajedno planirati javne volonterske akcije koje će uz mentorstvo voditelja sami osmisliti i organizirati, te provesti u svibnju ove godine za vrijeme trajanja nacionalne kampanje promocije volonterstva Hrvatska volontira. Planiraju se i informativni susreti o volonterstvu s mladima iz osnovnih škola u Umagu i Bujama, zatim organiziranje volonterskih aktivnosti za mlade u organizacijama koje žele posjetiti, i naposljetku edukacija za koordinatore volontera. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter